mei 28, 2008

Teken

Om wat in de sfeer te blijven van het vorige onderwerp: de teek. Niet echt een spin maar wel een spinachtige en niet ongevaarlijk. Toen we vorig jaar in volle zomer geteisterd werden door beten/steken? en bijgevolg veel jeuk gingen we op zoek naar de boosdoener(s). Aangezien het beest vooral de ruime schaamstreek opzocht dachten we zelfs aan luizen, ook schurft passeerde de revue. We werden er beiden horendol van. Zelf ben ik dan ook een ramp als het op krabben aankomt, tot bloedens toe soms. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in alles wat leeft (en op land minder dan 8 poten heeft ), heb ik behalve een verrekijker ook een microscoopje tot mijn beschikking. Menig beest werd daarop, al dan niet nog levend, onder de loep genomen. Als Bova (de koddige kater) op onze zetel een uiltje knapte zagen we af en toe hele kleine wezentjes in zijn directe omgeving. Eéntje gevangen en wat nader bekeken, tjongejonge, 't is altijd schrikken bij een vergroting onder de microscoop maar dit beest had wel een erg aliengehalte: we zagen dwars door het beestje heen en binnenin het lichaam konden we veranderende schakeringen van rood tot bruin waarnemen. Het leek wel een teek, maar dan met 6 poten ?? Mailtje naar mijn ex-collega: Dr E. en afwachten wat zij te vertellen had over 'alienbeest'.

Teken zien eruit als kleine zwarte spinnetjes van 1 tot 3 mm en hebben 8 poten maar de larve heeft er slechts 6. Teken behoren tot de Ixodes familie. Er bestaat een duidelijk verschil tussen de twee seksen door het feit dat de buik van het vrouwtje erg kan uitzetten, wat bij de mannetjes niet kan. Hun roodbruine lichaam is afgeplat, behalve na een bloedmaaltijd, waarna de buik bolvormig wordt. Het zijn tijdelijke parasieten die zich alleen voeden met bloed, met uitzondering van de mannetjes van enkele soorten die zich niet voeden. Het volume van deze bloedmaaltijd is minder groot voor de larven, de nymfen en de niet bevruchte wijfjes, in vergelijking met de bloedmaaltijd van de bevruchte wijfjes (tot enkele milliliters). De larven, nymfen en volwassen wijfjes nemen slechts één bloedmaaltijd terwijl de mannetjes verschillende malen kleine hoeveelheden bloed opzuigen.

Ok, weer wat bijgeleerd maar of zij nu de boosdoeners waren ? Twijfels. Nu, even plots dat ze ons bestookten, zo even plots waren we er weer van verlost. Het blijft dus nog een raadsel, ben benieuwd voor deze zomer...


    


Een zuigende teek

Beeldmateriaal afkomstig van: www.teekcare.nl/teken.htm

18:37 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bova, teken |  Facebook |

Commentaren

Een beschrijving waar ik, echt waar!, jeuk van krijg!

Gepost door: Martine | jun 01, 2008

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.