jul 03, 2008

Cataplana

 

Is een bolvormige koperen kookpot en werd vroeger gebruikt door vissers.
Zij stoofden de schelpdieren in olijfolie en een scheut port of wijn.
Het deksel behield alle aroma's tot de pan bij het serveren geopend werd .
Ideaal voor visschotels.
Wat Tapas en Paella voor Spanje zijn, is de Cataplana voor Portugal.
Cataplana is zowel de naam voor de kookpot als voor het gerecht dat er in klaargemaakt wordt.
Daardoor blijven alle aroma's in de pot en mengen ze zich zorgvuldig met elkaar.

Ziehier de aangepaste versie:

Ingredienten:

300 gram stevige vis/schelpdieren (bijv. mosselen, garnalen, inktvis, kokkels), dit mengsel noemen we ook wel.
2 grote uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
1 kleine groene paprika, gesneden en 1 kleine rode paprika,
gesneden
1 blik tomatenblokjes( uit blik) of partjes cherry tomaatjes.
1 klein blikje tomatenpuree
100 ml. witte wijn
1 eetlepels citroensap
2 eetlepels hete pepersaus (bijv. tabasco of Caribische
pepersaus; liever geen salsa of zoete saus)
1 eetlepels bieslook
1 laurierblaadje
3 eetlepels verse peterselie
olijfolie, zwarte peper, zout
100 gram quorn en vegetarische worst


Bereidingswijze:


Doe olijfolie in de pan. Bak de quorn en veg. worst.
Draai het vuur lager. Fruit de ui, de knoflook en de paprika tot de ui glazig ziet. Even mee laten bakken.
Voeg dan de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de wijn, het citroensap, de pepersaus, de bieslook en zout en peper naar smaak toe. Op hoog vuur wat laten inkoken. Voeg dan de vis/schelpdieren toe.
(Twee minuten mee laten koken. Garneren met de peterselie

17:33 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cataplana |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.