jul 08, 2008

Alentejo

 

Alentejo Uitspraak ɐ.lẽ.'tɛ.ʒu

is een zuid-centraal gebied in Portugal. De oorsprong van de naam, "além do Tejo", betekent letterlijk "over de Taag". Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische oceaan en in het zuiden door de Algarve.

Topografisch varieert het landschap erg, met de golvende velden in het zuiden tot granieten heuvels die in het noord-oosten aan Spanje grenzen.

De belangrijkste steden zijn Evora (hoofdstad), Portalegre, Beja, en Sines.

Regio Alentejo (Nuts 2)
Regio Alentejo (Nuts 2)

 

Het is één van de minst bevolkte en meest authentieke streken van Europa. (Haast) onbewoond, onbekend en dus onbemind. De Romeinen kenden dit prachtige land nochtans en bouwden er steden. Maar vandaag zijn het de plaatselijke bewoners die het privilege hebben om te genieten van de schoonheid van het land.

De Alentejo werd vooral in verzen vereeuwigd, de beroemdste onder hen is Fernando Pessoa (1888-1935), één van de grote dichters van deze eeuw.

En hoe zijn wij nu in de Alentejo terechtgekomen ?

10:42 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pessoa, uitspraak, alentejo, taag, tejo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.