dec 30, 2008

internet begot

Nog niet zo beestig lang geleden bleven we tijdens vakanties in de één of andere afgelegen streek in het buitenland verstoken van enig wereldnieuws. Zo moesten we ooit via de radio -in het Fins !- vernemen dat er iets héél ernstigs aan de hand was mét of ín België, pas enkele dagen en vele gissingen later vernamen we telefonisch dat onze koning het bijltje er bij had neergelegd.

Toen de gsm zijn algemene en uitgebreide intrede deed werden we, als we dat al wilden, constant op de hoogte gehouden van alle grote en kleine nieuwsjes.

Maar toen vond iemand het INTERNET uit. Kan u het zich nog voorstellen een leven zonder ? Ik heb een groot inlevingsvermogen en kán het mij voorstellen maar zou het nooit meer kunnen missen vrees ik. Televisie, toch ook redelijk revolutionair, zou ik wél kunnen missen, als ik maar verbinding heb op mijn laptopke. Ik ben redelijk informatie- en beeldverslaafd en wat is er dan makkelijker dan bovenstaande uitvinding.

We kijken ook elke dag naar het vtm-nieuws, omdat de vrt het vertikt een online-journaal uit te zenden. Dat is redelijk frustrerend want die non-items tussendoor horen toch niet thuis in een nieuwsbericht. Niet dat ik die stukjes soms niet wíl zien, maar ga dat dan voor of na uitzenden en toch niet tijdens. Enfin, gelukkig is er af en toe ook nog NOVA (Nl) en youtube natuurlijk.

13:49 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dec 27, 2008

De paadjes worden diep'

O Senhor kent geen kinderliedjes of -rijmpjes maar 'de paadjes ...' bleek hij plots wel te kennen. Stoem lieke, ik hield ook niet van die verplichte kinderliedjes maar kan ze mij tot mijn grote spijt nog steeds herinneren.

Over stoeme liekes gesproken: die Portugese radio slaat ons constant om de oren met coldplay's laatste hohoho en O Senhor krijgt het daarvan op zijn zenuwen.

...en ondertussen worden de paadjes diep want 't is gedaan met de 18°, 't is grijs en nat. Vorige keer ons lesje geleerd en de voorbije dagen onze was en plas gedaan. Waar we genoeg van hebben verdwijnt toch in de machine tot we van alles nog 2 stuks hebben en 1 pot en 1 pan, meer moet dat toch niet zijn.

De aanhanger staat nog steeds vol ongeduld te wachten om leeggeschud te worden maar dat zal iets voor volgend jaar worden, die laaatste week kan er ook nog maar bij.

15:49 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, pan, liedjes, pot, aanhanger, portugese radio |  Facebook |

dec 26, 2008

En toen werd het stil

Gisteren was het hier bijna akelig stil. Geen auto in de verte, geen trein, geen vliegend tuig, geen tractors, geen wind, zelfs geen vogeltjes en krekeltjes en dat was eigenlijk een beetje bevreemdend. Maar 't was wel genieten van 't zonnetje, heerlijk warm op mijn lieflijke wangetjes. En dus de geneugte van die oorverdovende stilte tot...

...O Senhor naast mij neerstreek met zijn pak apennootjes.

Nu, is die beste man op zoek naar een boek, een boek van onze auto, even denken welk merk ook alweer ? Ah ja, mitsubishi. Hij heeft waarschijnlijk zonet heel MIJN kast ondersteboven gegooid en nu gaat hij alsnog eens kijken in het desbetreffende voertuig en zowaar komt hij binnen met het boek. Oef, want als die iets in zijne kop heeft, heeft hij het ni in zijn voeten zene. Dat boek moest nog gevonden vandaag !

Daarstraks heb ik hem nog net staande kunnen houden op weg naar het dorp, alwaar grote vuilbakken staan. We staan een beetje achter en het aantal zakken is inmiddels opgelopen. Ik dring er al een tijdje op aan, en dit is het uitgelezen moment, om eens met de aanhanger te gaan en ook hett groot vuil en het gesorteerde glas in één keer weg te brengen maar telkenmale verzaakt hij. Ook daarstraks probeerde hij er onderuit te muizen. Niks daarvan, het moet nu eindelijk maar 's gebeuren en mokkend knoopte hij de zakken toe.

21:07 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trein, auto, tractor, krekels, apennootjes |  Facebook |

dec 25, 2008

In memoriam: fraukespoes

 

005 kopie 2

30/12: nog ééntje uit de analoge tijd toegevoegd . Hoe oud ? Weet ik niet, héél jong en petieterig klein of stond het gras gewoon hoog ? Was het al geen schatje.


Precies een jaar geleden, op kerstnacht, is mijn liefste poesje, Frauke gestorven. Net zoals Bache (haar pestbroertje) 2 poten op één buik is met O Senhor, was ik dat met mijn 'frulleke'.

Hoe het precies is gegaan (eerst zieke lever en daarom niet willen eten of zieke lever wegens hongerstaking) en wat de oorzaak was hebben we nooit geweten. Wat we nu wel weten is dat katten die enkele dagen niet eten in een vicieuze cirkel terecht komen door leververvetting. Deze vervetting treedt op omdat vetten gemobiliseerd worden naar de lever en daar opgeslagen, dit gebeurt omdat de poes niet eet. om hier weer uit te komen moet het dier weer gaan eten. We werden geadviseerd om haar te gaan dwangvoeren.

Zo gezegd zo gedaan. Ze werd beter en beter na een maand dwangvoeren(niet om te lachen!) het bleek dus te lonen maar ze werd nog steeds niet genezen verklaard en bleef nog een beetje gelig(hoge waarden). Stilletjesaan at ze opnieuw op eigen initiatief en leefde op. Ze genoot opnieuw van buiten-uitstapjes etc... maar die laatste dagen ging het duidelijk opnieuw slechter met die lieve Frauke en heeft haar lichaampje het opgegeven.

Toch nog redelijk onverwacht omdat ze de week voordien bij momenten nog erg speels was (getuige de foto waar ze O Senhors potlood met koordje wil aanvallen).

Hieronder een selectietje beginnend met ééntje van in 2005 en de rest vanaf het begin van de hongerstaking. Het principe 'kill your darlings' is hier niet opgegaan, ik heb álles bijgehouden, ook onscherp, foute composities, te veel bewegingsonscherpte, ... ik kán dat niet in de digitale vuilbak gooien.

Ze was bijna 12 jaar, te jong omdat de meeste van mijn poezenvriendjes bijna 20 werden. Ik mis haar nog elke dag.Z-fraukeIn de kast, waar ze veilig was voor Bache.

 


Z- frauke 4Eerste dagen van de ziekte


Z- frauke 3Na het dwangvoeren zag ze er soms niet uit (en wij en het interieur ook niet).


Z- frauke 2Speelvogeltje.

Zilverpapierballekes vangen kon ze als de beste jm Pfaff vd wereld.


Z- frauke 5Ze ziet er goed uit maar schijn bedriegt.


Z-frauke 7Stoute broer Bache, haatte zijn zusje.


Z-frauke8


Z- frauke 9


Z-frauke 10Moe.


Z- frauke 11

05:00 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: ziek, lever, poes, pfaff, frauke, dwangvoeren |  Facebook |

dec 23, 2008

leuk filmpje

20:30 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek, teksten |  Facebook |

dec 22, 2008

Antwerp-Gent 2-3 !

Rechts onderaan vindt u de 'neocounter'. Misschien een beetje overdreven om per stad info te vragen maar voor even is dat toch leuk. Bij sommige steden heb ik een idee wie het zouden kunnen zijn maar wie zijn die mensen in Blankenberge, Genk, Athene of Den haag ? Goed, sommigen zijn vast toevallige passanten maar dat maakt mij niet minder nieuwsgierig. Wel een beetje raar dat het maar 32 visitors zijn terwijl ik toch minstens dubbel zo veel tel op de 'gewone' teller links bovenaan. Ok, onze eigen bezoekjes moeten we er aftrekken maar ik ga toch geen 33 keer kijken per dag.

Faro is aanvoerder en voorlopig staat het 3-2 voor Gent ten nadele van Antwerp. Goe bezig Gent ! Alleen had ik van mijn oude thuishaven toch meer verwacht.

Vraag me ook af waar de stad 'Netherlands' ligt.

In elk geval weet ik nu dat mijn taalgebruik algemeen Nederlands moet zijn. We zien wel, zo 'n 'dialectische' uitschuiver kan opluchten. Ondertiteling misschien ?

Allé, men blaffeture valle bekaanst toe, kgon nor mainen tram. Sloppel.


Dialectiek: redeneervorm die middels het gebruik van tegenstellingen naar de waarheid probeert te zoeken.

dec 21, 2008

Stilleven

boom

20:51 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kurkeik |  Facebook |

18°C en de plassen worden slijk


slijk


Het is al een dag of 4 mooi weer maar de laatste 2 dagen halen we tussen 12u en zonsondergang minstens 18°, om het nog maar eens over het weer te hebben. Heerlijk om een winterse wandeling door berg en dal te maken. Ze waren aan hun middagdutje in de zon begonnen dus voor één keer moest ik de katten eens niet van me afschudden. Ik wil niet dat ze te ver zouden meestappen of mee verloren zouden lopen Knipogen. Ik ben ook niet van het type om dezelfde weg weer terug te wandelen, nee ik blijf doorgaan tot ik een rondje heb gemaakt. 

Een uurtje voor zonsondergang arriveerde ik op de 'grote' baan naar het dorp, dat betekende dat ik nog voor het donker zou thuiskomen.

dec 18, 2008

steensoep

Blijkt er niets gepost, dan weer wel en dan weer niet en nu helemaal niks meer. Tweede poging:

Steensoep ofte 'sopa de pedra'.

Het stadje Almeirim (Ribatejo) staat bekend voor deze soep. Er bestaat een oude legende over het ontstaan van de 'steensoep'.

Ik vond een Ierse legende:

Het verhaal van de soepsteen
Een Iers volksverhaal over van niets iets bijzonders maken
Er was eens een vagebond die door het land trok en zich zo goed en zo kwaad als het ging door het leven sloeg. Vaak bleef zijn maag leeg en de wind floot door zijn versleten kleren.

Op een dag vond de man dat een warm soepje hem goed zou doen. Wel bezat hij geen penny, maar hij wist dat in een boerenhuis in de buurt een vrouw woonde die wat simpel was. Dus besloot hij daar zijn geluk te beproeven. Bij de rivier zocht hij een mooie ronde steen uit die de grootte van een appel bezat. Toen liep hij naar het boerenhuis en vroeg de vrouw of hij misschien een pan en wat schoon water kon krijgen. Toen de pan met het water voor hem stond, waste hij de steen tot die helemaal schoon was en glom. De boerin stond erbij en keek verwonderd toe.

"Je geeft je veel moeite voor die steen," zei ze.

"Waarom niet, goede vrouw," antwoordde de vagebond, "het is immers ook een soepsteen."

"Een soepsteen?" vroeg de vrouw verwonderd, "betekent dat soms dat je met deze steen soep kan koken?"

"Zeker," antwoordde de vagebond zonder van zijn werk op te kijken, "en zelfs een heel bijzonder smakelijke soep."

"Wat zeg je nou? En kan iedereen dat?"

"Er is niets op tegen," zei de vagebond, "natuurlijk heb je er wel een beetje verstand voor nodig."

"Ja dan..;" zei de vrouw verbaasd, "wil je me misschien verklappen hoe je zo'n soep van die soepsteen maakt?"

"Met groot genoegen, beste vrouw," riep de arme hongerige man uit.

Hij gooide het vuile water weg, liep met de vrouw het huis in, zette de pan op het vuur, goot er een halve liter schoon water in en legde er toen voorzichtig de steen bij.

"Zo," zei hij en wreef in zijn handen, "nu kunnen we beginnen met het koken."

De vrouw keek oplettend toe, opdat haar geen enkele handeling ontging.

"Wat peper en zout zouden geen kwaad kunnen," mompelde de hongerige man.

De boerenvrouw rende al weg om de kruiden te halen. Het water begon te koken en de hongerige man fronste zijn voorhoofd: "Het bindt niet genoeg," zei de man als bij zichzelf, "een snufje meel zou er nog bij moeten."

De vrouw gaf hem gauw het meel aan.

De man roerde. De vrouw staarde geboeid naar de steen op de bodem van de pan, die nu nog slechts onduidelijk te zien was. "Ach," zei de vagebond, "ik zie daar een bot schapenbout dat je zeker aan je hond wilde geven. Dat is beter op zijn plaats in onze soep."

De boerenvrouw was eigenlijk helemaal niet van plan het bot schapenbout aan haar hond te voeren, want er zat nog een groot stuk vlees aan, maar opdat haar niets zou ontgaan, gehoorzaamde zij de vagebond zonder tegenspraak.

De man proefde de soep: "...smaakt goed en krachtig. Er ontbreken alleen nog een paar aardappelen."

En zonder zich om de vrouw te bekommeren die haar ogen niet van de borrelende soep in de pan nam, schilde de arme hongerige man een half dozijn aardappelen en deed die in de soep.

"De steen kookt goed uit," verklaarde hij, nadat hij nogmaals geproefd had, "maar weet je wat de soep op smaak af zou kunnen maken? Een paar uien!" Zo gezegd, zo gedaan. De hongerige man sneed de uien en gooide ze in de pan.

"Zo," verkondigde hij, "nu zijn we klaar. En dat zal je smaken... zo'n goede soep heb je nog nooit eerder gegeten. Wil je direct eens proeven?"

"Een beetje maar," zei de boerenvrouw, "ik heb net mijn middageten op. Hier is een klein bord. Als je daar wat voor me in wilt doen. O ja... het smaakt voortreffelijk. Wat zo'n soepsteen geen wonderen kan doen! Kun je me de steen niet verkopen?"

"Ik geef je hem cadeau," zei de vagebond royaal, terwijl de warme soep prettig door zijn koude en uitgehongerde lichaam in zijn maag stroomde.

"Dat is al te goed," zei de boerenvrouw, "maar dan moet je me een plezier doen, en ook een paar kleinigheden van mij aannemen. Wat tabak, een stuk spek... en hier, neem ook nog dit flesje met zelfgestookte jenever. Ik laat me niet graag door iemand in goedgeefsheid overtreffen."

De vagebond bedankte haar. Hij had zijn soep op. Hij stak de geschenken in zijn zakken en stond op. "Hartelijk bedankt, goede vrouw," zei hij, "nu moet ik weer verder om ook elders aan de mensen te tonen hoe je met een soepsteen omgaat. Het beste en veel geluk!"

Daarop ging hij weer op weg. De simpele vrouw bleef haar buurvrouwen maar doorzagen over de heerlijke soep die je met een soepsteen kunt maken. En daar zij zich ook iedere keer precies aan het recept van de landloper hield, lukten haar soepjes met de soepsteen steeds heel voortreffelijk.

 

* * * EINDE * * *

 


21:18 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Steensoep

test

dec 17, 2008

Het weer en bla bla bla

Het is al drie dagen mooi weer, dat betekent dat de zon, zolang ze de kans heeft, haar werk doet. Er wordt naarstig gewassen en afgewassen want voor je 't weet kan het gedaan zijn met het opladen van de batterijen.

...en bla bla bla en bla bla bla, niks bijzonders gebeurd en geen inspiratie dus bla bla bla...

Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla

Et moi, vraiment je 't aime

Praten kan je wel mooi
En je liegt zo oprecht
Dat je haast zelf gelooft
Al wat je mij belooft
Je zegt 'ik hou van jou'
En je meent het niet echt
Et moi, vraiment je 't aime

Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime

Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime

Bla bla bla
Bla bla bla

Wat je wil is een vrouw
Bla bla bla
Bla bla bla
Enkel voor je plezier
En soms ben je wel trouw
Maar dan op jou manier
Et moi, vraiment je 't aime

Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime

Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime
Et moi, vraiment je 't aime

Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je 't aime
Bla bla bla
Bla bla bla
Et moi, vraiment je
't aime
Bla bla bla

An Christy

 

 

20:37 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dec 16, 2008

Als een blik kon doden...

bozehond

Deze boosdoenster bezorgde enkele weken geleden ons Senauke een shock. Best een aardige hond maar niet voor poezen. Bova en Vlekje maakten tijdens onze vooravondwandeling dan ook rechtsomkeer toen we onze buurman met zijn kudde en de 3 honden naderden. Ze wachtten wel tot ik weerkeerde om samen terug naar huis te gaaan. Hondstrouw die twee.

Bovlekje

 

20:40 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: honden, buurman, herder, bova, kudde, schaapjes, vlekje |  Facebook |

dec 14, 2008

shadow on the wall

shadow on the wall

18:41 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, schaduw, muur, wall, shadow |  Facebook |

dec 13, 2008

weer 50€ armer maar...

...'t Is in gang gezet. Gisteren door de zondvloed over de af en toe erg glibberige bochten naar de stad om ons 'project' in te leveren. Op tijd deze keer !

Even een akkefietje onder collega's over onze domicilie en onder welk district we ons nu eigenlijk bevinden maar de sfeer en vooral de klantvriendelijkheid is hier toch beduidend beter. Wie heeft er in een Antwerps districtshuis wel eens een pralinneke gekregen ? Haha !! Behalve een zure smoel van de oude garde aldaar vang je niets. Zo wij wel hier gisteren, nu ja mijnheer de bediende kon ook niet meer anders toen zijn collega hem er op attent maakte dat hij daar op zijn eentje gulzig zat te snoepen...hihihi... en hij kwam er aangezwierd met zijn armke halverwege en een heupwiegje er bovenop...u raadt het al: een homoke.En 't homoke vindt O Senhor vast ne knappe blonde god.

Enfin, de dame vulde alles netjes in en vestigde onze aandacht op het feit dat we onze namen verkeerd hadden ingevuld...bovendien vroeg ze ons waarom we maar één familienaam hebben... "enkel die van de vader ?? Je hebt toch ook een moeder ??" Ze begreep er niets van en wij eigenlijk ook niet, gelijkheid van man en vrouw ? An me hoela !

Maar goed, nog 50€ dokken en nu wachten geblazen... 

dec 12, 2008

naar de câmara zonder architect

004 kopie

Allé tweede keer goede keer ? Laat ons hopen, maar ik zou er niet van versteld staan doch erg pissig zijn als we nog eens moeten teruggaan.

O Senhor is nog rustig zijn doucheke aan 't nemen, hopelijk vindt hij zijn sakosj sebiet en kunnen we op tijd vertrekken om op tijd aan te komen. Vóór 15 u !

Wederom een hele misselijkmakende tocht heen en een iets meer ontspannende terug. Het meest directe baantje naar de 'stad' staat bol van de bochten dus nemen we liever de iets langere weg. We combineren onze boodschappen en komen sowieso toch uit op die laatste. En als het niet duidelijk is, dan kan ik er ook niks aan doen.

O Senhor klaagt dat hij enkel nog witte sokken heeft, aiaiai ! 't Is natuurlijk geen zicht, dat heb ik hem al meermaal diets gemaakt maar seg hij is toch van 't straat.Afgesloten

13:17 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, douche, baan, witte sokken, camara, alentejo, bochten |  Facebook |