mrt 10, 2009

FELIFORMIA

Feliformia of felodia is één vd twee onderordes uit de orde vd roofdieren (carnivoren).

Hiertoe behoren alle katten (gedomesticeerde kat tot leeuw), de hyena's, de civetkatten (o.a. genetkatten) en de mangoesten.

De in Portugal en Spanje voorkomende soort zou de geïntroduceerde Egyptische ichneumon (ook wel faraorat genoemd) betreffen. Foto klilk hier

Mangoestes staan vooral bekend om hun gevechten met giftige slangen zoals bvb. de cobra.

Cobra's zijn we hier nog niet tegengekomen maar mangoestjes zien we hier af en toe passeren. Mooie diertjes en zo eens iets anders dan een vlaamse gaai of een koolmeesje.

Het beestje is +- 50 cm lang, heeft een grijsbruine vacht en een lange, brede staart van +- 42 cm.  Het weegt zo'n 2,2 tot 4,1 kg. Vooral dag-actief en dan jaagt hij op konijnen, knaagdiertjes, vogels en ongewervelden. Ze graven ondergrondse prooien uit met de voorpoten. Ze leven solitair maar er worden geregeld ook groepen aangetroffen (meestal moeder met huidige en vorige nestje). De oudste diertjes helpen ook nog mee met de zorg voor de jongsten. Soms loopt een hele familiegroep in een lange rij achter elkaar aan. Het zijn ook goede zwemmers.

Erg graag zou ik er eens ééntje willen schieten, met het 'kodakske' uiteraard ! Maar ik vrees dat dat niet zo makkelijk zal zijn. Ze passeren niet op vaste plaatsen of uren, het zal dus een toevalstreffer moeten worden en/of véél geduld oefenen.

16:37 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, mangoeste |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.