mei 20, 2009

chocolaatjes

Omdat buurzoon-herder voor onze poezen heeft gezorgd tijdens onze afwezigheid hadden we de familie een doos chocolaatjes gekocht en we zouden hen eens uitnodigen.

Zo meteen staat de mens hier maar ge kunt moeilijk zo 'n opengemaakte doos met voor de helft verdwenen  pralinen geven hé. 

Om me te troosten zegt O Senhor.  


Wikipedia:

Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine[2], de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC, de werkzame component van cannabis. Vanwege de aanwezigheid van deze stoffen is het populaire misverstand ontstaan, dat chocolade een stimulerend effect op de hersenen zou hebben en bovendien verslavend zou zijn. Dit is echter niet het geval, omdat de genoemde stoffen in een dusdanig kleine concentratie voorkomen in chocolade, dat een gemiddeld mens vele tientallen kilo's pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect te ervaren.

Chocolade kan voor honden en paarden echter dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine niet kan omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. Het kan epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en ten slotte de dood veroorzaken. Milde verschijnselen zijn: rillen, krampen, verhoogde hartslag, braken en diarree. Als een hond chocolade eet, laat hem dan braken met een schep zout in de keel of breng de hond naar de dierenarts. Een hond van 10 kilo kan van 12,5 gram pure chocolade al verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond 10 keer zoveel eten om de gevolgen te ervaren.

11:03 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: chocolade, buurman, herder, o senhor |  Facebook |

Commentaren

Ik heb het ooit eens mee gemaakt dat mijn hondje een dikke 200 gr zeevruchten opat. Ik heb hem toen actieve houtskool moeten geven. Sindsdien heb ik dat altijd in huis om zo'n ongelukken zo goed mogelijk proberen op te lossen.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | mei 20, 2009

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.