mei 31, 2009

Bang als een wezel

Een ijzingwekkende gil galmt over onze heuvel. Ik ren naar buiten, loop het erf op, kijk om me heen, loop het kasteel euh huis rond. "Hulp!"  Het klinkt dichtbij en ik begeef me naar het werk- waskamertje alwaar ik mijn eega ontwaar, in vólle paniek, ín het midden van de kamer óp een stoel, de armen voor de borst gevouwen en zachtjes door de knieën gebogen. "Ráááiiii-nhááá !!!"

Ik: "Wat is er Senhor ?" Want zo -zonder lidwoord- noemen wij elkaar in den omgang. Mét zou belachelijk zijn. "De kóó-ning-iii-in !!!" "Wat de meneer ?"

"Een muis !!!"

Ik: "Waar ?"

"Daarrrr" fluistert hij en wijst met een kort vingertje naar de hoek van de kamer.

Het arme diertje heeft zich verschanst achter de wasmachine. Ik zie nog net 't staartje. Goh, met plezier hang ik de stoere redster der mijner gade uit maarruh daar zitten misschien ook spinnekoppen achter, dus nee. Ik wacht tot het beestje zich wat hoger begeeft maar het is natuurlijk nog veel banger dan O Senhor. Uiteindelijk beland Mickey mouse toch óp de machine, kijkt me 5 seconden recht in de ogen en is weer pleite. Ze probeert te klimmen tot in haar vermoedelijk schuilplaatsje maar het lukt niet.

De hele tijd. Let wel de héle tijd ! zitten er 2, jawel TWEE !! poezen, já KATTEN ! in het kamertje (om van die andere 4 ergens ten velde nog te zwijgen). Eéntje heeft het erg druk met de plakband en een ander wandelt doodgemoedereerd naar buiten. Nu zeg ik u, ze laten geen kans voorbij gaan om ons te verblijden met een prooi maar nu hadden ze toch écht wat anders aan hun kop. Tape onderandere. Echter, het vangen van een muisje, nee dát stond niet op het programma op dát uur van die dag. Gelukkig maar want ik heb inmiddels persoonlijk kennis gemaakt met het eventuele slachtoffer en dus mag ik er niet aan denken een lijkje te moeten ruimen.

Enfin, het lukt muis uiteindelijk toch om zijn basis te bereiken in het nog af te werken dak. We weten nu dus wie er regelmatig boven onze hoofden huishoudt: den Jerry. Niet wat O Senhor gepland had dus. Uitstel van executie denkt hij vast want hij gaat zeker een val kopen. Geen nood: zo ééntje waarmee je muis kan vangen en verderop weer kan loslaten. Tsss, den Jerry in the killing fields plaatsen dus. "Feel guilty O Senhor."


Vanmorgen trouwens nog een slachtoffer in that zelfde field gevonden: een marterachtige. Op het eerste zicht een jong hermelijntje maar na verdere bestudering tot de conclusie gekomen dat het een wezeltje moet zijn. Het keeltje overgebeten en achtergelaten. Arm dierke. Zo een mooi wezentje. Jammer dat ik het hier nog nooit levend heb mogen aanschouwen. Gisteren wél een, ja minder spectaculair maar toch, wandelende tak. Lijkt iets teveel op een hooiwagen naar mijn zin maar toch wel leuk om eens op je muur te zien wandelen.

mei 29, 2009

Amerikaanse buren met 6 kids

Ik heb vast wel al 's verteld dat we hier redelijk afgelegen wonen. Da 's relatief natuurlijk, een Australiër uit 'the outback' lacht mij voorzekerst uit. 4 km van het dorp ? By car 10 min van de geasfalteerde baan ? Pfff.

Belgische normen dan, of nog beter Vlaemsche. Naar de buren is een stevige 30 minuten durende wandeling, het dorp bereik je in 45 min mits een fikse tred. Ván het dorp naar huis duurt wat langer wegens bergop. Soms kan je ook binnendoor maar dat is afhankelijk van de rivieren en/of de begroeïng. Een beetje winkel vind je dan weer na een uurtje automobielreizen.

Dit alles maar om aan te geven dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend zou zijn om hier een optrekje aan te schaffen. Toch fantaseren we er wel eens over dat één van de twee vervallen huisjes op 5 en 10 minuten afstand plots een nieuwe eigenaar zou hebben. Stel u voor, 2 dikke, rijke Duitsers waar het elke dag bratwurst und andere schweinerei in lederhosen is of twee dunne, arme Duitsers waar het net iets te veel ein-bisschen-frieden-und-viel-zonnen-fur-diesen-erde-auf-der-wir-wohnen ist. Of nog beter: het koppel Kees en Irma dat elke morgen nogal dringend gezellig op de koffie wil of ons nog gezelliger te 'eten' vraagt of uitnodigt tijdens ene (slechte karakters) mondiale. Brrr. Of het summum: 2 verloren Antwerpenaars die hier met veel lawaai efkes het middelpunt van de aarde komen uithangen. Eek !

Nee, u heeft het wellicht reeds opgevangen Portugalliefhebbers die hier wel eens op deze blog dwalen: Angelina Jolie zoekt een stekje in het 'sunny' Portugal en ze heeft 'The Algarve' laten vallen, meer bepaald 'Lagos'. Een afleidingsmanoeuvre. Wij weten wel beter. Het wordt inderdaad het meest westelijke deel van het Iberisch schiereiland en het moet nog geheim blijven maar ze kozen voor de prachtige Alentejo. Die honderden werklui die hier nu dagelijks passeren hebben maar één doel: opknappen die boel. De twee huisjes en hun respectievelijke lap grond hiernaast werden opgekocht door... jawel Brangelina en hun kroost.

Hou het stil.

 

mei 27, 2009

Penetrante geur

Sinds een week hangt er een penetrante geur in de ijkast( Nl: koelkast). Je zoekt maar vindt niks. O Senhor verdenkt de ananas maar ik ga deze sterk verdedigen, het is toch geen doerian. "Ruik maar" zegt hij dan en inderdaad de vrucht stinkt maar ik opper dat alles doordrongen is van het luchtje. Enfin, je gaat de fridge helemaal leeg maken, demonteert het hele boeltje, wast het af, gaat nog eens extra ontsmetten met dettol en denkt opnieuw een frisse koeler te bezitten.

U raadt het al, niets is minder waar.

Het kan dus niet anders dan dat het die verse stukken kip en kalkoen zijn. Nu ja vers, da's relatief zeker. Het zijn immers toch dode beesten of laten we het gewoon lijken noemen die in mijn ijskast een laatste...nu ja... leven beschoren zijn. Toch ?

En toch kan ik mij niet voorstellen dat dat zo hoort te ruiken. Er staat op dat pak wel dat je het moet bakken of koken alvorens te verbruiken maar het is immers voor onze kat en hij prefereert tegenwoordig rauw vlees dus blijft het rauw. 

De rauwe gevogelte eter, Bache, doet het na een week eigenlijk relatief goed. Het gezwel blijft uiteraard groeien en het lijkt af en toe te irriteren (daar zit iets en dat moet weg illustreert hij dan met een voorpootje) maar het meest van de tijd laat hij zich zijn privileges welgevallen...

...enne ondertussen zullen wij hier wel in de stank zitten na opening ener kast.

12:14 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kat, kip, vlees, stank, kalkoen, rauw, ijskast, bache |  Facebook |

Lisboa (foto mei 2009)

VENSTER LISBOALissabon

00:48 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: foto, lisboa, foto lissabon |  Facebook |

mei 25, 2009

Lisboa (foto) mei 2009

LIS

Lissabon

13:12 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: foto lissabon, mei 2009 |  Facebook |

mei 23, 2009

hemelsluizen

Zonet is het er in bakken komen uitvallen. Goed zo, moeten wij vandaag de plantjes weer niet bevloeien. 't Gaat redelijk met de kweek. Sommige gewassen willen niet weten van onze stenen kleigrond, anderen vinden het heerlijk of stellen waarschijnlijk gewoon weinig eisen. De paprika's zijn net komen piepen, sommige tomatenplantjes staan in bloei en de kolen hebben wat last van beestjes. Best lastig want ik wil die zelfkweek nu niet gaan besproeien met vuiligheid. Eigenlijk was ik van plan om een mengseltje van groene zeep en rotte brandnetels te gaan gebruiken. Maar weet je wat ? ze hébben hier geen brandnetels ! 

De kruiden doen het wel lekker, hééérlijke koriander, peterselie, bieslook én mmm!!! Rucola.

Ook de boompjes staan mooi, het appeltje krijgt af en toe een emmer waswater over zich heen want kreeg ook reeds gezelschap van hongerige beestjes. De kastanjes, amandel en perelaar doen het traag maar gestaag. De kriek is dood maar het citrusboompje is opnieuw tot leven gekomen en doet heel erg zijn best.

Eén vd rozelaars is dan weer in trek bij de grasshoppers en staat momenteel iets minder mooi maar dat komt wel goed, een andere rozelaar blijkt een rode. We vinden rode rozen niet mooi maar kom misschien ruikt ze wel goe.

Tot zover het nieuws over de flora, met de fauna is alles ok, zelfs Bache is nog niet van plan het heel erg gauw te gaan opgeven maar daar heeft hij best zijn redenen voor. Welke kat wordt er nu niet graag op haar wenken bediend.

"Vis ? Komt er aan.

Kip ? Gekookt of rauw ? Ok gekookt.

Kimba-van-den-aldi-overgoten met een beetje room ? Tot uw dienst.

Slapen in het grote, zachte bed ? De deur gaat al open. 

Wandelingetje ? Wacht we trekken onze schoenen al aan..."

14:37 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: katten, portugal, flora, kastanje, aldi, amandel, fauna, bache |  Facebook |

mei 22, 2009

Steke- en bijte- en krabbeesten

Vooreerst wil ik het even over het zieke Bachesdier hebben. Eigenlijk feitelijk gaat het wel goed met hem. Zo goed dat ik vannacht een serieuze mep heb uitgedeeld gekregen. Mijnheer heeft de gewoonte om tussen ons in te liggen en heeft daarbij veuuul plaats nodig. Wee het gebeente van wie het veroverde gebied opnieuw een ietsie pietsie wil innemen, zelfs al is dat in zijn/haar slaap. Het gekke beest heeft nageltjes met weerhaken en het karakter van een pittbull. Geen duimbreed zal hij toegeven.

Bon, om het over duimbreedtes te hebben: mijn linkermiddelvinger en de tevens aan diezelfde hand verbonden duim, hebben te lijden van een 6-potige of ik-mag-er-niet-aan-denken 8-potige. Beiden zijn erg gezwollen, rood en ik krab mij gek. Mijn duim lijkt wel hoogzwanger. Een dik, rood gespannen buikje. Stel u voor dat er zo meteen 10 kleine duimpjes geboren worden.

20:43 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kat, klein duimpje, steken, beten, duim, pittbull |  Facebook |

gedenksteen herman de Coninck

Adres:
Rua Marquês Sá da Bandeira, n°74
Lissabon

hier

10:00 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herman de coninck |  Facebook |

mei 20, 2009

chocolaatjes

Omdat buurzoon-herder voor onze poezen heeft gezorgd tijdens onze afwezigheid hadden we de familie een doos chocolaatjes gekocht en we zouden hen eens uitnodigen.

Zo meteen staat de mens hier maar ge kunt moeilijk zo 'n opengemaakte doos met voor de helft verdwenen  pralinen geven hé. 

Om me te troosten zegt O Senhor.  


Wikipedia:

Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine[2], de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC, de werkzame component van cannabis. Vanwege de aanwezigheid van deze stoffen is het populaire misverstand ontstaan, dat chocolade een stimulerend effect op de hersenen zou hebben en bovendien verslavend zou zijn. Dit is echter niet het geval, omdat de genoemde stoffen in een dusdanig kleine concentratie voorkomen in chocolade, dat een gemiddeld mens vele tientallen kilo's pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect te ervaren.

Chocolade kan voor honden en paarden echter dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine niet kan omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. Het kan epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en ten slotte de dood veroorzaken. Milde verschijnselen zijn: rillen, krampen, verhoogde hartslag, braken en diarree. Als een hond chocolade eet, laat hem dan braken met een schep zout in de keel of breng de hond naar de dierenarts. Een hond van 10 kilo kan van 12,5 gram pure chocolade al verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond 10 keer zoveel eten om de gevolgen te ervaren.

11:03 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: chocolade, buurman, herder, o senhor |  Facebook |

mei 19, 2009

Ziek te bed

Ook O Senhor ligt ziek te bed. Een vallingske. Zo kunnen die twee weer wat extra van elkaar genieten daar boven.

14:24 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

mei 18, 2009

slecht nieuws

Ok, niet onverwacht maar 't gaat niet goed met Bache, het is een uitgezaaid gezwel en kan niet verwijderd worden. Ja, ze kunnen zijn onderkaak afzetten, maar geef toe dat zou ten eerste geen zicht zijn en ten tweede dat doe je een diertje van 14 niet aan.

Gisterenavond vreesden we reeds dat hij al stilletjes op weg was naar de eeuwige jachtvelden. Hij had gebraakt en voelde zich ellendig. Vannacht echter was blijkbaar de misselijkheid weggeëbd en is zijn maagje gaan knorren, met het gevolg dat hij opnieuw uit eigen beweging is beginnen eten. Plots weer onder de levenden is hij dan in O Senhors oksel neergestreken.

Vanmorgen toch maar naar de dierenarts, maar niet voor het 'definieve' spuitje maar voor een spuitje in de poep waardoor hij toch nog enkele dagen ? een weekje ?  in de watten kan gelegd worden. Hij heeft geen pijn, het zal een technisch probleempje worden, op een keer gaat hij niet meer kunnen doorslikken.

16:14 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kat, bek, dierenarts, gezwel, bache |  Facebook |

mei 17, 2009

Geen nieuws, slecht nieuws

Eerlijk gezegd heb ik niet zo heel veel zin om te bloggen. Het gaat niet zo goed met ons Bache, we moeten hem zijn brokjes verse vis en gekookte kip voeren. Hij eet af en toe zelf een beetje, hij brengt dan het vleesje of visje met zijn pootje naar zijn bekje en verzwelgt het. Ook drinken gaat helemaal niet goed meer dus spuit O Senhor hem een pipetje vers water op.

Arm dier, hij voelt wel dat er iets scheelt, af en toe ziet hij er ook wat futloos uit maar als het uur van de late wandeling daar is staat hij klaar om in de bomen te klimmen, af en toe nog een mot uit te delen, aan wie te dicht in zijn buurt komt, om dan opnieuw tot rust te komen in het hoge gras. Een oude, zelfs zieke vos verliest inderdaad zo vlug zijn streken niet.

Hij krijgt ook het privilege om weer bij ons te slapen. Da's genieten, hoewel niet ten volle, het wordt vaak te warm in O Senhors oksel en dan gaat hij koelte zoeken om daarna weer terug op het bed te belanden. Een beetje onrustig dus.

Ons Senauke moet bijgevolg (als Vekje niet binnen is) alleen de nacht doorbrengen en die kán daar ni tegen. Om half 5 vond madame dat het genoeg was. Pestdier. Nu ligt ze hier vlak bij mij en Miles Davis speelt op radio 1 en ze kán daar ni tegen. Trompet, dat háát ze.

Help die bijt...

De zonet geïnterviewde trompettist op de radio blijkt een oud-leraar van me: Bert Joris.

 

 

12:30 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kat, mond, bek, miles davis, trompet, gezwel, senauke, bache |  Facebook |

mei 14, 2009

Bringing it...from Mexico

 

Enkele dagen geleden in Portugal en nu het eerste geval van de Mexicaanse griep in België.

Dat er in California vaak meer Spaans dan Engels gesproken wordt, is vooral te danken aan de grote aanwezigheid van de, al dan niet legale, Mexicanen. Toen we onderweg in het stadje Delano onze voorraad water om de death valley te overleven, opsloegen waanden we ons in het Midden-Amerikaanse land. Aparte en sfeervolle belevenis. Ook opmerkelijk goedkoper en je kon er fish taco's eten voor een prikje. De hygiëne leek er op het eerste zicht iets minder nauw genomen, maar voor één keer dacht ik eens niet te flauw te doen en gewoon te genieten van het lekkere maaltje in een bijzonder sfeertje... Het had anders kunnen aflopen. Maar de incubatietijd zal wel verstreken zijn zeker. Dus wij pleiten onschuldig. 

mei 12, 2009

Wederom dierenartsbezoek

Veel beestjes betekent veel dierenartsbezoek, met de ene al meer dan met de andere. Vandaag was het weer de beurt aan ons Bache. Sinds een tijdje is hij beginnen zeveren, eerst dachten we dat het met zijn in februari getrokken tand te maken had maar de dierenarts miszag niets aan zijn gebit. Dus even verder kijken dan, achteraan is het gezwollen en dat is de oorzaak van zijn ongemak. Er is nog geen uitsluitsel over wat het precies zou kunnen zijn, hopelijk is het iets lichaamsvreemd dat gaan ontsteken is maar het verdict zou ook wel eens zwaarder kunnen uitvallen; namelijk een tumor.

Volgende week moeten we terug met ons zielepootje (zonder 'n' want da's belachelijk) en dan weten we waarschijnlijk wat meer.

Die ritjes (een uur) naar de dierenartsenpraktijk combineren we doorgaans met boodschappen. De betreffende poes mag dan na de behandeling eventjes logeren in de ziekenboeg en wij gaan iets eten en doen onze inkopen. Later pikken we het slachtoffer weer op en dan beginnen we aan de tocht huiswaarts. Als poes echt ziek is, is dat niet zo leuk maar als het maar een bagatel is dan is dat best handig. Onze reizigers (Bache en Senauke) vinden die ritjes ook niet echt erg meer, de anderen kunnen er minder van genieten.

Ach beestjes hé, beter een schildpad in huis nemen die is tenminste een lang leven beschoren.


Bache Enkele dagen geleden had hij nog vleugels.

22:48 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leven, katten, dieren, tumor, gezwel, bache |  Facebook |

mei 11, 2009

death valley (foto's)

DEATH VALLEY 5


DEATH VALLEY 7A


DEATH VALLEY 8 kopie8


info death valley: http://www.death.valley.national-park.com/

en: http://nl.wikipedia.org/wiki/Death_Valley

 

 

 

01:46 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: foto, california, death valley |  Facebook |