jun 29, 2009

Zuipen !

Aangezien O Senhor de laatste jaren na het verzetten van enig alcohol niet persé dronken is, maar de volgende dag sowieso gezegend wordt met een kanjer van een kater, doet de mens tegenwoordig wel 's een beetje water bij de wijn.

Echter, dat is just not done in Portugal. Ge zult u op 't einde, of eigenlijk nog liever wat eerder lazarus gezopen hebben, of ge hoort er niet bij. Dat er nadien lustig in de auto gestapt wordt en menig leven op het spel gezet wordt, tja daar denken we natuurlijk niet over na. Zelf waren we voor alle duidelijkheid 'a pé = te voet' , ik moet nu geen roze olifantjes voorbij zien huppelen maar ik wil nu ook niet altijd als bob fungeren, dus de auto bleef wijselijk geparkeerd aan het einde van onze quasi privéweg.

Ik zou nu een boom kunnen opzetten over 'integreren' enzo maar dat is voor een andere keer, laat ik het nu nog even luchtig houden.

Onze tocht huiswaarts ging dus ook a pé en ons aller O Senhor had wel wát binnengegoten maar om nu te zeggen dat hij zat was zou er ook over zijn. Een uurtje en nog wat stappen mocht geen probleem zijn.

Behalve dat het nieuwe deel van het dorp 's nachts baadt in een clair-obscur waar een Belgische autostrade het nakijken heeft, wordt het verderop toch nog écht donker. De baan is stikdonker, zelfs al priemt een half maantje af en toe door het hoge eucalytusgebladerte. O Senhor heeft weinig padvinderscapaciteiten maar vooral zijn oriëntatievermogen is nul dus moest ik zijn handje vasthouden op weg naar huis. De mens slingerde van links naar rechts en dat was niet te wijten aan overmatig drankgebruik. "Allez, hou mij vast. Ver hé ?! Zo donker, 'k heb da ni graag" En nog meer gezaag was niet van de lucht. Ga daar mee naar den oorlog.

Nu eerlijk gezegd in het donker functioneert uw evenwichtsgevoel niet naar behoren. Test het zelf: ga op één been staan...dat hou je vast wel even vol...sluit dan je ogen... Wel ?

12:46 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, drank, evenwicht, portugezen |  Facebook |

jun 27, 2009

Leeuwenliefde

23:53 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leeuw |  Facebook |

jun 25, 2009

fruit en bomen

Zo fier op de aanplant van zijn appelboom en zo enthousiast toen de eerste twee vruchtjes er aan hingen. Ook ik in de wolken over onze kweek, altijd prettig om de vruchten van uw noeste tuinarbeid te mogen plukken. Maar ! U hoort mij al komen, het liep niet zoals verwacht.

Die appeltjes bleven toch zó klein... En ze verkleurden van groen naar geel... En ze werden zo mals ?

Hoe de clown erbij gekomen was om een duidelijk omschreven (het labeltje hing er nog aan) pruimelaartje een appelboom te noemen zal ik nooit weten. Ik had het zelf eens kunnen nakijken da's juist maar da's vertrouwen hé. Blijkt mijn vertrouwen weer 's beschaamd.

Ja ge kunt daar mee lachen maar het had net zo goed een giftige vrucht kunnen wezen dat daar aan hing en hij zou het vrolijk geproefd hebben. Nee ? Jawel ! Laat ik zijn onwetendheid nog 'ns illustreren:

Ergens in Scandinavië groeiden veenbessen. We togen aan het plukken. Bij mij duurde het toch een tijdje eer ik een goed zakje vol had maar hij bleef maar plukken. Ik weet het natuurlijk weer aan mezelf en plukte rustig verder. Na de pluk wilde ik wel eens weten hoe hij zijn zakje zo vlug gevuld had gekregen. 't Is al lang geleden en ik had het toen moeten weten maar verbijstering maakte zich van mij meester. De mens had de verkeerde bessen geoogst ! Ja maar, gewoonlijk is hij dan nog de eerste om zijn mond vol te proppen met een fruitige lekkernij, maar dat had hij gelukkig achterwege gelaten. Ik weet niet welke soort de andere was maar er had van deze O Senhor wel eens geen sprake meer geweest kunnen zijn.

By the way: 't Pruimke was lekker voor een appel.

11:39 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, appels, bessen, fruitbomen, scandinavie, pruimelaar |  Facebook |

jun 21, 2009

Bache

De wekker op zes uur gezet want om drie uur hield ik het voor bekeken vannacht. Dat van die hagedis meende ik natuurlijk niet want het arme schaap slaagt er misschien nog wel in een exemplaar te vangen, zelf opeten zou er niet in hebben gezeten. Op voornoemde uur een kijkje gaan nemen en het uitgedroogde dier kwam binnen gestrompeld, plaveide zich op de stenen en gaf te kennen dat hij dorst had. We laven hem met een spuitje want het gaat moeilijk zelf maar hij moet dat ding nog maar horen en hij vlucht weg. Als het dan toch lukt voelt hij zich terstond een pak beter maar vanmorgen wou niks lukken. Eten wou hij niet en nam de 'rathouding' aan. Vis, kalkoen, Kimba niks ging er in. Deze namiddag lukte het dan toch om een spuitje te geven en nadien lustte hij wel wat vlees. Oef ! Want O Senhor is het land uit en ik wil niet dat Bache nog een velleke is als hij weerkeert morgen.

Na die korte nacht nog een vroege siësta gehouden want daar was ik aan toe. Ik moet mijn acht uurtjes hebben.

Vandaag weer heel erg heet maar naar de avond toe een relatief koel briesje.

22:25 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: katten, portugal, alentejo, siesta, bache |  Facebook |

Verdoeme da beest wil ni...

...binnen komen. En dat moet binnen want ik moet dat nog laven en spijzen. Waar hangt die nu toch uit ? Krijg stilaan wel vaak. 't Is natuurlijk wel lekker fris (22°C) buiten hij heeft dus geen ongelijk. Maar zeg, ik wil naar mijn bed. Zwarte aap.

Pfff.

Dju !! Hij was er en stapt doodgemoedereerd terug de nacht in... smeerlapke kan buiten slapen zie. Dat hij maar een hagedis vangt...

02:32 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aap, bache |  Facebook |

jun 20, 2009

Geen kat te zien

18u45: Behalve die twee gesmolten binnenhuisexemplaren, een hele dag geen kat gezien. Langzaamaan beginnen ze binnen te sijpelen. Een halve ton leegdrinken, een brekkie steken en zich dan klaarmaken voor de avondwandeling.

Eerst nog een glaasje Pink lemonade voor A Rainha. 

 

00:53 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: katten, pink lemonade |  Facebook |

jun 19, 2009

fruitsla & Pink lemonade !

Behalve 's morgens een boke met pinda- of andere kaas wordt er hier vooral fruitsla verzet. Galia, ananas, banaan, mango, nectarine, ... alles wordt in mootjes gehakt en zakt terstond de slokdarm door. De pitten, stenen en ander voortplantend materiaal gaan een potje in, in de hoop dat er binnen onafzienbare tijd een nakomeling de kop opsteekt. Af en toe lukt dat, maar wegens een disfunctionele huis- tuin- en keukenorganisatie is het telkens gissen om wat daar nu precies het bijna eindige voor het nieuw geschonken leven inruilt.

Water wordt hier uiteraard ook met liters verzet en als 'k 't niet vergeet 2 glazen appelsap. Maar af en toe trakteer ik mijzelf op een heerlijk  glas ijskoude Pink Lemonade ! Of twee. Of meer.

Er bestaan hier wel roze limonades maar dé échte heb ik hier nog nooit gezien, ook niet in België. Zonde want het is een echte lekkere dorstlesser. Ik ontdekte het drankje bijna twintig jaar geleden in Palm Springs (CA-USA) en de smaak was meteen raak ! Meermaals heb ik liters (nu ja centiliters) laten invoeren door Amerika-reizende-familieleden. Elk flesje koesterde ik dan tot er een mooie hete dag aanbrak in het halfhoge noorden. Pff! Dat was soms wachten joeng, maar het loonde. Niks zo zalig dán als een slokje ijskoude PINK LEMONADE.

Het zal u niet verbazen dat ik onlangs dan ook mijn voorraad heb ingeslagen. Dit keer wel op een efficiënte manier: poeder. Pink lemonade poeder ! Hoera voor de uitvinder maar zou het eens geen tijd worden om het spul ook in Europa te introduceren ? Hoewel... dat zou misschien de pret bederven. Ne mens is toch iets raar hé.

13:45 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, fruitsla, palm springs, ca, pink lemonade |  Facebook |

jun 17, 2009

kan niks anders bedenken: portugal

Een extra telefoontje van Serafina en 3 uur later is de afspraak er toch nog doorgekomen gisteren. Ondertussen zijn er weer andere afspraken gemaakt, maar waar en hoe het allemaal gaat eindigen is vooralsnog onduidelijk. Langs de ene kant moet je het vooral op zijn portugees doen en het laten komen zoals het komt, liefst op een gezapig tempo, maar aan de andere kant is daar natuurlijk de overheid die niet op die manier wil meewerken. Als het haar niet uitkomt tenminste.

Anyway the shun sines en nogal heftig ook. Ook een nogal vreemd verschijnsel elk jaar. Niet dat de zon ongemeen fel gaat branden als de zomer weer eens in volle hevigheid losbarst maar wel de verzuchtingen van menig portugees. De uitdrukkingen 'warm' , 'heet', 'brandend' en 'drukkend' met de bijhorende gebaren zijn dan niet van de lucht. Ja ja, 't zal wel maar dit is wel Portugal hé mannen en vrouwen. Hun wortels steken hier nog voor een groot gedeelte in de grond, maar wennen aan de warmte ? Nee, dat is nu weer te veel gevraagd. Ach, 't hoort bij de conversatie zeker en is vast een mondiaal gegeven in landen waar bvb. geen hongersnood heerst.

Wij moeten vanmiddag weer op consultatie met Bache, hij moet een nieuwe spuit krijgen en kan er hopelijk weer eventjes tegen. Redelijk onverwacht maar we zijn inmiddels weer een maand verder en hij doet het nog behoorlijk. Hij eet goed, klimt nog in de kurkeiken, laat zich nog gelden maar begint er wel nogal heel sjofel uit te zien. Zich wassen gaat moeilijker.

12:01 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kat, afspraak, portugal, dierenarts, spuit, alentejo, bache |  Facebook |

jun 16, 2009

een sociale functie

De toekomstige nieuwe Nederlandse buurvrouw (nee, niet naast maar ver over ons) vertelde ons dat Serafina eerder een sociale functie heeft danwel echt verdient aan haar winkeltje annex café als we vol ongeloof de prijs van een cola of biertje opmerken. 50ct...ayo. Ge zoudt al eens aan de bel kunnen trekken als die er al zou zijn.

Gisteren sprak de minstens 70 jarige barvrouw/winkeljuffrouw ons aan: "Ik heb jullie gesprek met F. vorige keer gevolgd misschien kan ik jullie helpen..."  Ze bemiddelt dus. Vandaag hebben we een, durf het bijna niet neerschrijven want dat is hier slechts een ijl begrip, maar we hebben normaal gezien een afspraak. Met een aannemer.

Wordt vroeg of laat vervolgd...

12:00 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, cafe, aannemer, alentejo |  Facebook |

jun 15, 2009

CDU

'Unitaire Democratische Coalitie' (coalitie van links) dat zijn de enige vlaggen die je ziet wapperen in ons dorp. Dúrven de anderen hun vlag niet hangen ? Of zijn het gewoon allemáál CDU'ers onze dorpelingen ?

16:09 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, cdu |  Facebook |

jun 14, 2009

Pissen in de kerk

Op onze geweldige kathedraal in Antwerpen, de hoogste van de we.. euh... de Benelux, wordt regelmatig een mannelijke blaas geleegd, maar zit er in uw plaatselijke dorpskerk ook een wc ? Ja ? Ja dan hé.

Enfin, ik had nog nooit een wc gezien in een kerk laat staan dat ik er ooit pipi in had gedaan. Zo wel hier, het minikerkje heeft een heuse wc met lavabo en apothekerskastje en al. Het hele dorp kon er de hele dag en avond terecht, iedereen kon zo maar in en uit de kerk wandelen tot... tot de kerk sloot...

...én O Senhor nog op de pot zat want het alziende oog van God en zijn discipelen had hem over het hoofd gezien. Bidden had geen zin, er is immers geen ontvangst in het dorp, dan maar op de deur slaan. De eigen schuld van die ketter zullen Onze Lieveneer en zijn volgelingen gedacht hebben maar dat was buiten de plaatselijke Jezus gerekend en de poort werd alsnog geopend.

18:19 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: god, kerk, portugal, pipi, dorp, wc, o senhor |  Facebook |

jun 12, 2009

42°C

Rond drie uur deze middag stond de thermometer uit de zon op 42°C. En geen smogalarm !

Wél alarm in Brazilië: Tot derde van het Amazonewoud verdwenen tegen 2030.

22:26 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, heet, brazilie, amazonewoud |  Facebook |

40

40

In het Engels is 'forty' het enige getal waarvan de letters alfabetisch gerangschikt staan.

Het atoomnr vr zirkonium.

De toegangscode voor telefoongesprekken naar Roemenië, 't is maar dat ge 't weet.

Het aantal rovers waarmee Ali Baba moest afrekenen.

John lennon werd geboren in '40 en was 40 op die fatale dag in NY.

De temperatuuraanduiding die in fahrenheit én celsius overeenkomt. -40°F = -40°C

Na zijn opstanding verscheen Jezus veertig dagen aan zijn discipelen alvorens naar de hemel op te varen.

Die laatste daar valt over te twijfelen maar dit staat zo goed als vast:

40°C

11:20 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, jezus, john lennon, alentejo, 40, weer in portugal |  Facebook |

jun 05, 2009

Een kater

Op het vliegengaas ín het dakvenster:

Bova

tot grote nijd van Bache die net daaronder op zijn bed lag.

Isn't he cute ?

22:01 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

5 dagen later


Niks bijzonders te melden maar toch nog even een teken van leven: Wij zijn er nog. Alle poezen ook alive and kicking.

De toevallige passant heeft hier natuurlijk niets aan en de-euh fansOnbeslist ook niet maar in een klein Belgisch dorp in de provincie Antwerpen én in de grootstad A'pen haalt men vast weer opgelucht adem. Toch ?

Allez, nu ik toch bezig ben:

 • Er zitten twee slangen in de waterput.
 • O Senhor slaakte gisteren weer een gilletje bij het aanschouwen van één van de nichtjes van de Padtrick : Padtricia.
 • We hebben een zonnewering gekocht.
 • Het heeft geregend, 't is bewolkt, 't ruikt heerlijk.
 • Gisteren liep er een mini perdixke achter zijn panikerende mama over ons baantje.
 • Senauke en Vlekje zijn vriendinnen.
 • Bache ziet er een beetje sjofel uit maar is best ok.
 • Er komt een meegebracht plantje uit Tenerife piepen, maar het potje vermeldt niet om wat het gaat. Drakenbloedboom ?
 • Elke dag steekt er een nieuw gekleurd bloemetjestapijtje de kop op, anderen houden het voor een jaar bekeken.
 • O Senhor maakt het plafond (Nl: de zoldering) dicht waar den Jerry woont. Er blijft nog even een gaatje hoop ik.
 • Er wordt naarstig verder gewerkt bij Angelina en den Brad.

Tot volgende week

009 k kopieFoto:Lisboa