aug 17, 2009

Distels, kaas en bloed

DISTELHéél lang geleden werden distels gebruikt om kaas te stremmen. Ook nu worden sommige kaasjes nog op deze vegetarische manier bereid. Leve de distel dus !

 

Echter, distels zijn ook in het bezit van stekels (ook de Gekroesde melkdistel die men de gele bedrieger met stekels noemt). Behalve geitjes en ezels die bovengenoemde en sommige andere gemene prikkels (lees: braam) net een delicatesse vinden, houdt het de meeste andere dieren op een afstand.

In deze droge periode van het jaar, door sommige, minder dichterlijke lui ook wel zomer genoemd, verwelkt de distel. Na het maaien verspreiden de gemene, irritante doornen zich over het dorre, schrale landschap.

Om het dan schijnbaar over iets helemaal anders te hebben: mijn Nepcrockskes maar wél Holeysoles hebben zich al 1,5 jaar van hun beste kant laten zien maar helaas zitten ze er bijna door. Het zit er voor hen op én ik zal dat geweten hebben...

Juist. Al meermaals een serieuze waarschuwing gehad, hevige prikken door mijn zolen maar nu was er zo een snoodaard tot ín mijn voet geraakt. Het deed pijn en er was veel bloed. Gelukkig was daar mijn redder in de nood en die heeft de snoodaard er met een pincetje uitgepeuterd.

Nog steeds een gaatje in mijn voet en een trauma rijker  ben ik de volgende morgen wel die andere prikkers gaan trotseren: de braambessen lonken.

De pannekoekjes met zelfgemaakte braambessenconfituur (allez toch een poging tot) mochten het leed verzachten.


 

Nog even wat duiding want zo kent u mij natuurlijk:

°De knikkende distel is erg in trek bij mieren. deze bloem heeft namelijk deze insektjes nodig om zijn zaden naar andere plekken te transporteren. Bij deze soort zit het zaad net niet onderaan. Als de zaadjes van de knikkende distel rijp zijn komt niet hetpluis  naar buiten maar de zaadjes zelf. Aan elk van de zaadjes  zit een bultje: het mierenbroodje. Vol met olie en zetmeel waar de larven dol op zijn.

°Veel van de meeste spontaan voorkomende distels in België hebben als Latijnse geslachtsnaam Carduus, Cirsium en Sonchus. Een aantal onder hen – de Akkerdistel, de Kruldistel, de Speerdistel en de Kale jonker – vallen onder de nog steeds geldende wet van de distelbestrijding. Die stelt dat ‘iedere verantwoordelijke eigenaar, huurder, pachter enz. verplicht is de bloei, zaadvorming en uitzaaiing van schadelijk geachte distels met alle middelen te beletten’. Deze reglementering kadert in de wetgeving op gewasbescherming. Vreemd is dat: van distels wordt dus verondersteld dat ze schade toebrengen aan cultuurgewassen. De reden is hoogstwaarschijnlijk dat distels tussen cultuurgewassen heel hinderlijk kunnen zijn, niet zozeer of alleen voor de gewassen dan wel voor diegene die ze moet oogsten. De distelwet is gebaseerd op verordeningen van lang voor de mechanisatie van de landbouw, toen landbouwers nog veel manueel werk verrichtten op het land. Stekels van distels kunnen diepe wondjes veroorzaken. Voeg daarbij een infectie van de toen nog gebruikelijke paardenmest en de optelsom is tetanus. Een ziekte waartegen toen geen remedie bestond: de boer of landknecht stierf eraan. Die drie factoren – handenarbeid, paar-den--mest en onmacht tegen tetanus – gelden vandaag niet meer. Het land wordt mechanisch bewerkt, paardenmest wordt nauwelijks nog gebruikt… en tegen tetanus kan je je laten inenten. Maar de haat en de aversie tegen distels is wel gebleven. Zolang de distelwet geldt, mag je de gewraakte soorten niet in je tuin laten bloeien. Je wordt er vast over aangesproken door je buren, of je nu in de stad woont of op het platteland. Hopelijk haalt het gezonde verstand de bovenhand en wordt die distelwet zoniet afgeschaft, dan toch aangepast. Want bloeiende distels zijn een lust voor het oog. Niet enkel de bloemen zorgen met hun dieppaarse kleuren voor verwondering, maar vooral de talrijke insecten (bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen) zorgen voor een waar kleurenspektakel. (Bron: 'de distel' , Geertje Coremans, in: Seizoenen, feb 2002)

°De artisjok is eigenlijk een grote distel.

De commentaren zijn gesloten.