aug 30, 2009

Hondenskeletten zoeken vriendje...

klik: hier.

http://www.portugalforum.nl/home/lees.php?id=36606&vdr=

11:35 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Den draad

008 kopie

 

 

10:13 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, landschap, alentejo, dendraad |  Facebook |

aug 28, 2009

'De wesp' mijn en uw vriend

Vliesvleugeligen net als de bijen, mieren en hommels.


Nee, ben er ook niet scheutig op en O Senhor krijgt na een steek een lichaamsdeel dat 2 x zo dik wordt, dit is een 'direct toxisch effect'. Enkel bij extra symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid of uitslag over het hele lichaam kan je spreken over een allergie. Uitkijken toch want we hebben de eer, de overblijvende lemen muren, te mogen delen met de 'leemwesp' (eumeniae), een solitaire soort. Af en toe gaat O Senhor daar, vanzelfsprekend onbedoeld, storen in de huishoudens en dat zint de beestjes niet, dus: ten aanval !! Er vliegen hier uiteraard nog een heel pak andere gestreepte gevallen rond o.a. de zweefvlieg die zich vermomd als wesp maar er ...juist... dus geen is, maar laten we het maar simpel houden 't is te warm en ik heb nog andere katten te geselen.

Wist u trouwens dat enkel de vrouwtjes steken ? Wespen  hebben ook geen weerhaakjes aan de angel en kunnen dus meerdere malen achter elkaar steken.

Maar ! de wesp is ook nuttig: Behalve van uw ijsje, limonade en andere lekkernijen bedoeld voor menselijke consumptie heeft de wesp behoefte aan eiwitten die ze haalt uit het vangen van o.a. andere insecten. Vooral  allerlei vliegensoorten en muggenlarven. Ook hooiwagens, cicaden en spinnen vallen onder hun slachtoffers.

Een vd meest tot de verbeelding sprekende wespen zijn die soort (spinnendoders of pompilidae) die jacht maakt op spinnen. De larven leven eerst vd lichaamssappen en beginnen pas later aan de vitale organen zodat de spin zo lang mogelijk 'lekker' in leven blijft.

U begrijpt dat ik, als arachnafoob, toch een beetje sympathie koester voor dit gestreepte medewezen. 


Maken we het nog een beetje ingewikkelder maar niettemin boeiender: Eén van die spinnendoders, de 'grijze spinnendoder' heeft ook een opmerkelijke vijand: ook een wesp. Deze gluiperd vangt zelf geen spinnen maar bespiedt en wacht tot eerstgenoemde er één vangt, gaat dan ruzie maken en legt vervolgens een eitje id spin en is dan pleite. De spinnendoder heeft uiteraard niets id gaten en neemt haar verlamde slachtoffer mee naar het holletje. De larve van de gluiperd komt eerst uit en eet vervolgens het ei vd spinnendoder op...

Net als de koekoek, broedparasitisme.

 

aug 27, 2009

Stof tot nadenken (foto)

stof

12:32 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, zand, stof, klei, alentejo |  Facebook |

aug 26, 2009

cool

We gaan weer een koele dag tegemoet, slechts 31°. Sinds eergisteren drijven er wat wolkjes over, er staat ook een heerlijk ruikende oceaanwind en de temperaturen zijn zienderogen gezakt. Dat betekent vooral koele ochtenden en nachten maar ook avonden waarvoor ik even id truien ben gevlogen.

Sinds kort slaapt Senauke ook weer bij ons, ach het beestje lijdt aan een eenzaamheidstrauma ofzo en om nu te gaan wachten tot ze ook op sterven ligt konden we niet over ons hart krijgen dus...

Ook het dakvenster MOET geopend want Pipi wil persé daar in het vliegengaashangmatje de nacht doorbrengen.

By the way: L'ananas ça pousse bien.

 

 

10:27 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, portugal, ananas, pipi, alentejo, senauke |  Facebook |

aug 25, 2009

Facebook et des petits problemes

Eerst even over dat 'j'ai des petits problemes' nummer: Altijd gedacht dat dat door ne zwarte medemens vertolkt werd, valt dat tegen zeg.

Enfin, de koningin van Portugal staat ook op facebook. Wie ? hier verwijderd 

Niet dat daar nu iemand zat op te wachten maar het zou wel leuk zijn mocht de koningin weten wie sommige van haar blogonderdanen ... oeps ... bloglezertjes zijn.

aug 23, 2009

J'ai des petits problemes

dans ma plantation, pourquoi ça pousse pas...

Ok, ik ben maar een citygirl en O Senhor is slechts een provinciestadje-boy maar tomaten zijn nu toch niet dé moeilijkst te kweken vruchten.

Hebben wij nu enkel naar het beeldje gezien op de verpakking en niet gelezen dat het om kerstomaatjes ging ? Lijkt me nu zo onmogelijk, goed een tomaat ziet er uit als een tomaat maar gaan ze nu zo een cherrytomaatjes zonder referentie afbeelden ?            Ze worden nu stilaan wel wat groter.

Beetje verwarrend, ik bedoel ze beginnen nu wat grotere vruchten te dragen die plukklaar zijn, rood dus, maar in den beginne bleven ze slechts mini als ze al rood waren. De schil is ook redelijk hard, gelukkig zijn ze wel lekker maar ik had toch liever echte tomaten gehad.

-Wist u trouwens dat de tomatenplant net als de aubergine- aardappel- en paprikaplant giftig is tot het rijpen vd vruchten ?

-In Amerika worden groene tomaten verwerkt in een chutney, hiervan mag men niet te veel eten.

-Rond 1750 kwam men er in Italië en de Provence achter dat de gele vruchtjes, "pomo d'oro" of gouden appel in het Italiaans, eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur.

-In 1893 besliste het hooggerechtshof in de VS dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente (en niet als fruit) moet worden beschouwd. (belastingtechnisch verschil)

Wat is nu eigenlijk het verschil ts groente en fruit ? 

wikipedia zegt:

Taalkundig is een groente: 'plantaardig voedsel voor de mens, als gewas of als spijs'. Fruit word gedefinieerd als: 'voedsel, bestaande uit eetbare vruchten'. Verder worden vruchten omschreven als: 'het uitgegroeide vruchtbeginsel van een plant'.

Hieruit kunnen wij concluderen dat fruit dus een bloem als beginsel heeft, maar ook dat volgens de Nederlandse taal alle fruit per definitie ook groente is.

Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is groente, alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Deze definitie is niet eenduidig, omdat sommige vruchten van kruidachtige planten tot fruit worden gerekend.

Een bekende uitzondering is de aardbei, die aan een kruidachtige plant groeit, maar tot het fruit wordt gerekend. Ook de banaan groeit aan een eenjarige plant die geen houtige delen heeft. Een ander voorbeeld is de ananaskers, die aan een kruidachtige plant groeit, verwant aan de tomaat en de aubergine, maar die toch tot het fruit wordt gerekend.

Een striktere indeling zou kunnen zijn dat groente aan eenjarige planten groeit (of dat de plant verloren gaat bij het gebruik, bijvoorbeeld wortels en fruit aan meerjarige. Dit heeft wel tot gevolg dat een avocado fruit is, maar de uitzonderingen zijn niet talrijk.

Ook cultureel wordt het verschil tussen groente en fruit is vaak bepaald. Hierbij vormt gewenning een belangrijk onderdeel.

De essentie: Fruit is de verzamelnaam voor suikerhoudende eetbare vruchten. Een vrucht is het eetbare deel van een plant dat de zaden bevat. Sommige zaden zelf worden samengevat onder de term noten. Groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van planten. Dit maakt de indeling eenvoudig en eenduidig, maar, zie cultureel, niet altijd in lijn met de intuïtie.

Anyway, the wind blows

22:48 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tomaten, groenten, giftig, vruchten |  Facebook |

aug 22, 2009

5 doden

4 leden van één familie uit Porto en één vrouw uit Coimbra. Allen Portugezen dus.

Eigenlijk is daar een hele rots in twee gescheurd en is het puin op de onderliggende personen terechtgekomen. U weze gewaarschuwd. Wel merkwaardig dat het hele opruimingstafereel werd gadegeslagen door een menigte wat verderop, op de rand van andere klifjes, die net zo goed zouden kunnen afbrokkelen...

aug 21, 2009

Rotsblok valt: 5 doden

São já cinco as vítimas mortais confirmadas na derrocada de hoje, sexta-feira, na praia Maria Luísa, em Albufeira, no Algarve, apurou o JN no local. Os corpos de três pessoas que estavam ainda soterradas, foram já retirados dos escombros, dois deles às 18h30 o terceiro às 18:54. (Bron: jawel sapo!)

5 dodelijke slachtoffers na het afscheuren van een rotsblok aan het strand van Albufeira.

Steeds spoken dat soort doemscenario's door mijn hoofd bij het aanschouwen van de rotsen hier aan de stranden. Het zijn soms brokkelige steensoorten en vaak liggen er stille getuigen verspreid over het strand maar daar staat niemand bij stil. Er schijnt wel een bordje gestaan te hebben op de plaats van het ongeluk maar dat was niet zichtbaar wegens de parasols van menig zonnebader.

Eén keer zagen we eens bovenaan een rots een huisje waarvan de tuin nogal abrupt leek te stoppen. Een mooi groen gazonnetje tot op de afgrond, de rest lag beneden nog een tijdje gazonnetje te wezen.

kikkerlandje

Portugal is een kikkerlandje. Overal zie je hier reklame van de jolige 'Sapo' kikker. Sapo.pt verzorgt hier namelijk het internet. Al meermaals heb ik hier geklaagd over onze i-net verbinding en dan vooral in de regenperiodes. Een beetje druppels en 't is miserie.

De goeie wil is er dan wel en er wordt iemand gestuurd. Helaas komen die personen dan checken op een zonnige dag en is er uiteraard geen vuiltje aan de lucht.

Maar als 't goed is zeggen we het ook graag:

We wilden wat meer MB's wegens een belachelijk hoge rekening als we er zelfs maar een beetje overzaten. Normaal 25€ en we zouden slechts 7,5€ meer betalen als we een ander abonnement nemen en daar dus extra MB's bijkrijgen. Zo gezegd zo gedaan, de medewerker hielp ons telefonisch fantastisch verder. We zouden nog slecht 19,90 betalen en er heel wat meer MB's bijkrijgen ! Bovendien, vertelde hij ons, zouden we misschien de meerkost terugkrijgen in de vorm van krediet. Misschien hoor, maar toch aardig dat ze het tenminste zullen voorleggen.

Nu ja eigenlijk niet meer dan logisch, ze hadden ons trouwens zelf moeten contacteren om ons verouderd abonnement aan te passen. Elke nieuwe klant krijgt dat sowieso en de oude getrouwe klanten zouden voor een beetje meerverbruik een klets extra moeten ophoesten. Bovendien laten ze je hier telefoongewijs geen dag met rust om je één of ander gedoe aan te prijzen. Na vele storende anonieme calls neem ik de telefoon dan zo op:

"WADISTJOENG ?!!$ù%?!!*"

Stilte aan de andere kant van de lijn. Arm meisje of ventje aan de andere kant barst vast in snikken uit en denkt erover om zijn/haar zwaar onderbetaald studenten- of ander jobke op te geven...                  Feel guilty !

Het bleek te helpen want ze vallen ons al een tijdje niet meer lastig... maarreuh ligt het dan toch aan ons dat we niet wisten van die aanbieding ?

17:03 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, portugal, kikker, sapo, kikkerlandje |  Facebook |

aug 17, 2009

Distels, kaas en bloed

DISTELHéél lang geleden werden distels gebruikt om kaas te stremmen. Ook nu worden sommige kaasjes nog op deze vegetarische manier bereid. Leve de distel dus !

 

Echter, distels zijn ook in het bezit van stekels (ook de Gekroesde melkdistel die men de gele bedrieger met stekels noemt). Behalve geitjes en ezels die bovengenoemde en sommige andere gemene prikkels (lees: braam) net een delicatesse vinden, houdt het de meeste andere dieren op een afstand.

In deze droge periode van het jaar, door sommige, minder dichterlijke lui ook wel zomer genoemd, verwelkt de distel. Na het maaien verspreiden de gemene, irritante doornen zich over het dorre, schrale landschap.

Om het dan schijnbaar over iets helemaal anders te hebben: mijn Nepcrockskes maar wél Holeysoles hebben zich al 1,5 jaar van hun beste kant laten zien maar helaas zitten ze er bijna door. Het zit er voor hen op én ik zal dat geweten hebben...

Juist. Al meermaals een serieuze waarschuwing gehad, hevige prikken door mijn zolen maar nu was er zo een snoodaard tot ín mijn voet geraakt. Het deed pijn en er was veel bloed. Gelukkig was daar mijn redder in de nood en die heeft de snoodaard er met een pincetje uitgepeuterd.

Nog steeds een gaatje in mijn voet en een trauma rijker  ben ik de volgende morgen wel die andere prikkers gaan trotseren: de braambessen lonken.

De pannekoekjes met zelfgemaakte braambessenconfituur (allez toch een poging tot) mochten het leed verzachten.


 

Nog even wat duiding want zo kent u mij natuurlijk:

°De knikkende distel is erg in trek bij mieren. deze bloem heeft namelijk deze insektjes nodig om zijn zaden naar andere plekken te transporteren. Bij deze soort zit het zaad net niet onderaan. Als de zaadjes van de knikkende distel rijp zijn komt niet hetpluis  naar buiten maar de zaadjes zelf. Aan elk van de zaadjes  zit een bultje: het mierenbroodje. Vol met olie en zetmeel waar de larven dol op zijn.

°Veel van de meeste spontaan voorkomende distels in België hebben als Latijnse geslachtsnaam Carduus, Cirsium en Sonchus. Een aantal onder hen – de Akkerdistel, de Kruldistel, de Speerdistel en de Kale jonker – vallen onder de nog steeds geldende wet van de distelbestrijding. Die stelt dat ‘iedere verantwoordelijke eigenaar, huurder, pachter enz. verplicht is de bloei, zaadvorming en uitzaaiing van schadelijk geachte distels met alle middelen te beletten’. Deze reglementering kadert in de wetgeving op gewasbescherming. Vreemd is dat: van distels wordt dus verondersteld dat ze schade toebrengen aan cultuurgewassen. De reden is hoogstwaarschijnlijk dat distels tussen cultuurgewassen heel hinderlijk kunnen zijn, niet zozeer of alleen voor de gewassen dan wel voor diegene die ze moet oogsten. De distelwet is gebaseerd op verordeningen van lang voor de mechanisatie van de landbouw, toen landbouwers nog veel manueel werk verrichtten op het land. Stekels van distels kunnen diepe wondjes veroorzaken. Voeg daarbij een infectie van de toen nog gebruikelijke paardenmest en de optelsom is tetanus. Een ziekte waartegen toen geen remedie bestond: de boer of landknecht stierf eraan. Die drie factoren – handenarbeid, paar-den--mest en onmacht tegen tetanus – gelden vandaag niet meer. Het land wordt mechanisch bewerkt, paardenmest wordt nauwelijks nog gebruikt… en tegen tetanus kan je je laten inenten. Maar de haat en de aversie tegen distels is wel gebleven. Zolang de distelwet geldt, mag je de gewraakte soorten niet in je tuin laten bloeien. Je wordt er vast over aangesproken door je buren, of je nu in de stad woont of op het platteland. Hopelijk haalt het gezonde verstand de bovenhand en wordt die distelwet zoniet afgeschaft, dan toch aangepast. Want bloeiende distels zijn een lust voor het oog. Niet enkel de bloemen zorgen met hun dieppaarse kleuren voor verwondering, maar vooral de talrijke insecten (bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen) zorgen voor een waar kleurenspektakel. (Bron: 'de distel' , Geertje Coremans, in: Seizoenen, feb 2002)

°De artisjok is eigenlijk een grote distel.

aug 13, 2009

Lagos

De ingenieur was er. Wij in één keer doorgereden naar de Algarve maar deze keer lag Lagos op de baan dus van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog eens versteld te gaan staan hoezeer dit stadje veranderd is. Al bij al valt het nog mee, aan het water rijzen er alleszins geen buildings op en het centrumpje wordt gevrijwaard van al té enthousiaste projectontwikkelaars. Druk, dat wel maar nu ook weer niet overdreven. Een terrasje doen is ook nog steeds niet héél erg diep in de portemonnee duiken: 1,50€ voor een cola van 33cl. Lagos is wel enorm gegroeid aan de buitenzijden, onherkenbaar inmiddels. Wél mottige flatgebouwen en nog weinig groen. De parking is wel geweldig, ik herinner me nog de oude schoenmakertjes etc. die verscholen zaten in een steegje tegen de muur, maar nu prijkt daar een grote stoffige parkeerplaats voor honderden voertuigen én... gratis ! Voorlopig toch.

Het zeewater was vrij zacht van temperatuur (kan hier anders erg tegenvallen) maar de stroming voelde wel sterk aan. Kleine maar ook grote mensen kunnen best uitkijken hier.

Ook het overzetbootje bestaat nog, wel een vierkante tegenwoordig.

Ah ja, de weg naar het zuiden gaat langs Odeceixe en Aljezur enne 'het' staat er nog steeds hoor. Het geraamte van een building die er nooit zou komen, het staat daar al minstens 27 jaar denk ik. Een monument.

15:46 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cola, lagos, aljezur, odeceixe, overzetbootje |  Facebook |

aug 12, 2009

Engenheiro

We hebben om 10u afgesproken met de ingenieur. Ben benieuwd of hij er gaat zijn. 't Is om te betalen, maar zelfs dat wordt afgehandeld met de Portugese slag.

Zonet een konijntje moeten redden van een gewisse dood. Dan heb je eens wat wild op je land lopen, moeten die gedomesticeerde rovertjes het spel weer bederven...

 

09:55 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

aug 10, 2009

This is the life

Dat is hier koud 's morgens. En nu klimmen de temperaturen weer snel tot ruim boven de dertig. Maar mij hoor je niet klagen hoor. We passen ons drankje aan, nemen plaats op het terras en overschouwen de inmiddels beige heuvels met de vele toefjes eucalyptus- en kurkeikenbos; de zwaluwen schieten soms rakelings langs onze haren maar meestal zweven ze gezwind aan de azwuurblauwe hemel; de poezen kiezen een schaduwplekje uit en geven zich volop over aan dit zonnige jaargetijde; de krekeltjes berekenen de temperatuur op een zangerige wijs en Amy mc Donald kwinkeleert: "This is the life..."

Maar hij (ja gij !) heeft wél al mijn unieke -once in a year- chocomelkskes opgedronken en ondertussen is er weer ene aan 't zagen op de radio over iets wat hij zoekt en niet vindt. Zááágen dat die Portugezen soms kunnen.

Ja, kwetet ik ook. Soms. Soms ook ni.

aug 09, 2009

Eindelijk thuis en in het stof

Ja, redelijk stoffig landje. Onze auto is ronduit smerig. Niet enkel aan de buitenkant maar ook het interieur lijkt wel een zandbak. Ik moest nodig eerst mijn zetel afstoffen alvorens plaats te nemen want met mijn mooie, nette kleertjes ...

Als ik weer kan laden krijgt u beeldmateriaal en meer uitleg maar de spaghetti moet nodig van het vuur nu...

17:45 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |