dec 29, 2009

Dat blijft hier al duren

Water, plassen, meren, kanalen, rivieren, stromen, watervallen, beken, grachten, vaarten, het is hier kortom verworden tot één grote binnenzee... en het blijft er uit vallen met bakken. Grote bakken filmregen alsof de brandweer in hoogst eigen persoon staat te spuiten. Niemand, uitgezonderd de kikkers, vindt het nog leuk.

En weet ge wat O Senhor gaat doen ? Een waterreservoir aanleggen en iets verderop een septische put. Daartussenin komt het zwembad, het zwembad zeg ik u.

16:10 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zon, regen, portugal, plassen, watervallen, noodweer |  Facebook |

dec 28, 2009

Muizenissen

Voor vannacht een bordje met een stukje cake op de grond geplaatst zodat familie muis niet op verkenning moet id kasten. Maar hoe kon het ook anders, zelfs geen kruimel. Misschien lag het aan de cake, geen tiramisu- maar citroencake.

Toch wel een beetje raar, de gaatjes werden nog niet dichtgemaakt wegens een sinus- of migraineaanval bij O Senhor.


Betreffende het weer kan ik nog melden dat het van kwaad tot erger gaat: grijs, grauw, nat, modderig, gelukkig niet echt koud.

Eergisteren, een hele dag snijdende koude wind en tegen 17u in één keer zeker 18°C. Vreemde doch aangename gewaarwording.

Het beekje beneden is tot een stroompje verworden en de stroom verderop mag inmiddels een rivier met stroomversnellingen genoemd worden, ook niet meer over te steken zonder tot uw middel in het nat te staan. Mochten er niet te veel bomen id weg zitten ik voer hem af.

10:58 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, portugal, kou, muizen, alentejo, cakewind |  Facebook |

dec 27, 2009

Als de kat van huis is...

4 katten en toch muizen. Wie legt het mij uit ?

'k Zal zelf uitleggen: Pipi en Bova mogen een hele dag binnen op hun lauweren rusten maar krijgen alvorens wij onze bedstee opzoeken een stampeke onder hun gatteke richting buiten. Onmenselijk zegt u, welnee, mochten we weten dat ze het 's nachts niet op hun heupen zouden krijgen en bijgevolg hun weg gaan zoeken ik liet ze liggen. Hier géén kattenluikje wegens allerlei fobieën, 't is binnen of buiten. Bovendien hebben ze nog de bergkamer alwaar ze hun natje en droogje geserveerd krijgen en waar we een nestje of twee geïnstalleerd hebben. Niks onmenselijks aan dus. Vlekje en Senauke zijn gepriviligeerd wegens onberispelijk, zij slapen bij ons op de kamer. Het gevolg is dat er in de woonkamer/keuken 's nachts geen kat te bespeuren valt en... juist... als de kat... en van die muizen op de tafel enzo...

Of ze hier ook effectief op de tafel hebben staan dansen kan me eigenlijk niet schelen, dat ze id broodtrommel een feestje hebben georganiseerd met de tiramisucake vind ik een iets minder gezellige gedachte. Best schattig hoor zo'n muizenbetekes maar de (heb er gelukkig geen gevonden) muizenstrontjes heb ik toch liever niet in huis. Enfin, O Senhor kreeg het even warm en koud toen het uiteindelijk doordrong waarom ik dat verknabbelde pakje cake onder zijn neus duwde. Het feit dat hij telkens beweert dat hij niet álle gaatjes kan dichten verdwijnt daarbij plots in het ijle... TOE ZAL HET ZIJN !! muis- en spinnenvrij !

15:10 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kat en muis |  Facebook |

dec 26, 2009

W.I.E.

Links hiernaast mag u uw naam of pseudoniem invullen als u een kijkje neemt. Danku.

22:30 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: w i e |  Facebook |

dec 24, 2009

Ons livrouke

Mijn lief Frauke, al weer 2 jaar geleden vannacht. Snif.

011 (2) kopie

17:17 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, kerstnacht, ons lief vrouwke, frauke |  Facebook |

dec 22, 2009

Zatte president

Dat ze ze hier graag verzetten is algemeen geweten, dat ze zo huisbezoeken afleggen wist 'k nog niet.

Eergisteren dus bezoek. "De beste wensen voor kerstmis" sprak het dorpshoofd toen hij met zijn vuil botten onze stulp betrad. Nee, toegegeven hij voelde zich een beetje gegeneerd en bleef wat ter plaatse staan trappelen. Maar er was meer. Ik stond hem een beetje onnozel aan te kijken en begon stiekem even te tellen qua jaarindeling. Kerstmis moet toch nog komen bedacht ik mij... "In Duitsland vieren ze dat toch ook hé ?" enqueteerde de man nogal expliciet en mij doordringend aankijkend. Goh ja, dat zal wel bedacht ik  en ik beredeneerde nog wat in mezelf qua nationaliteit en datums en gewoonten en gebruiken in Portugal. De president echter nam geen genoegen met mijn onnozele glimlach en keek me wat meewarig aan... Zag ik hem denken dat we for god sake toch wel Christenen zijn ?

President-zoon had ik inmiddels welkomgeheten met twee, jawel twee gebruikelijke kussen en die stond iets verder de kamer in al te hijgen wegens grote dorst.

Geen gekus met de prezi aldus, viel ineens mijn frank (ja bij mij vallen de franken nog steeds omdat ik denk dat de Euro's officieel nog niet vallen en omdat ik vallende Euro's ook helemaal nog niet vind bekken). De eerste keer dat je iemand ontmoet en leert kennen geef je een hand, als je na afloop elkaar echt een beetje beter hebt leren kennen wordt er bij het afscheid twee keer gekust. Bij de volgende ontmoeting geef je zowel bij aankomst als bij afscheid twee smakkers. Mannen onderling mogen gewoon handje blijven schudden. Discriminatie noem ik dat. Enfin! ik hád die president al twee keer van dichtbij meegemaakt: één keer bij hem thuis aan de dis gezeten en een keer deelgenoot geweest van ZIJN dorpsfeest. Ik had hem derhalve al meermaals ten afscheid en ter begroeting gekust...

Alleen... mja... alleen heeft die mens nog nooit de eer gehad mij in nuchtere toestand te treffen want ondanks het feit dat ik de bezitter ben van een niet alledaags voorkomend uiterlijk kenmerk, waardoor ik willens nillens meestal in de mensen hun geheugen gegrift sta, sta ik niet meer op de harde, doch waarschijnlijk reeds verschrompelde schijf, van ónze man.

Een hand dus en wat mompelen over het feit dat ze bij ons in den vreemde ook wel de geboorte van die Christus vieren en of dat nu in het verre Duitsland, Nederland of België is wat maakt het immers uit.

Zoon inmiddels helemaal uitgedroogd en heel wat meer ontspannen had zijn jas al uitgezwierd.

"Wijn hebben we niet in huis." schaamden we ons.

Maar, we hebben wél bier. Ja-ha Bier, écht bier. Meegebracht uit België. Zoon is wel een man van de wereld en er rinkelde blijkbaar wel een belletje: bier en België maakt 'Belgisch bier'. Een begrip toch ? Maakt niet uit, als er maar alcool in zit is 't al lang goed. We hadden een heel assortiment degustatiebieren meegebracht maar wat later bleek hij zoete bieren al niet te apprecieren en de Kwak die we overigens in een echt kwakglas geserveerd hadden, bleek ook al niet echt een voltreffer. Een echt kadomoment is er dus niet geweest bij het vertrek, we hebben hem wat flesjes in een plastikke zakske meegegeven. Nogal oneerbiedig eigenlijk... voor het goddelijke gerstenat welteverstaan.

Maar die Kwak heeft me wel wat binnenpretjes bezorgd. Eerst Zoon die een kwak over zich heen kreeg en wat later de reeds extra benevelde (Kwak is 8,5° geloof 'k)vader die een kwak over z'n kanis kreeg. Flauw eigenlijk maar toch plezant als snode uitlacher de menselijke psyche bestuderend toen beiden een beetje dommig en bedekt hun stommiteit afdroogden en verder lummelden.... aaah, heerlijk. Mij Duitser noemen !

http://www.studiokoning.nl/Kwak.htm gepikte afbeeldingvh net.

 

dec 20, 2009

Een ijslaagje...

...op de plassen.

Ik weet wel dat het daar in het noordelijk gelegen België nog veel erger aan toe gaat maar daar heb ik eigenlijk geen boodschap aan. 't Is hier koud en ik haat de kou.

't Is dat er hier buiten zou gewerkt moeten worden.

80% vd poezen hier weet ook wel beter, ze hangen en liggen met zijn allen in een straal van één meter rond de stoof, al dan niet id hoogte, de warmte stijgt immers.

11:03 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: plassen, poezen, belgie, ijs, stoof |  Facebook |

dec 19, 2009

Kort en saai reisverslagje:

Zo voor mezelf nog een samenvattinkje:

Nogal laat vertrokken in België en dus vrij snel na Parijs een plaatsje uitgezocht op een parking van de péage. Koud maar te doen. Senauke was om één of andere reden net een ietsje nerveuzer dan anders en heeft wat meer tijd in haar kooi doorgebracht. Die nacht heeft ons stoveke gewisseld van de ene slaapzak naar de andere. Best gezellig. Het ontwaken daarentegen was iets minder gezellig: haar kot werd de avond tevoren opgevouwen op de aanhanger geplaatst en vervolgens konden we in onze auto de matrasjes installeren. Maar 's morgens moesten we dus de omgekeerde handeling uitvoeren en dat viel nogal tegen in de kou.

Pauze aan een ecomarché die sloot ts de middag ! De Shebakkes waren er wel bijna 20 cent goedkoper dan id Belgische Carrefour en het Frans mokka eclairke was lekker.

Onderweg zakte de buitentemperatuur gestaag en zoals gewoonlijk werd het er in Baskenland niet beter op weersgewijs.

Halfweg Spanje een plaatsje uitgezocht op de laatste parking vd peaje alwaar ik nog even de darmen uit mijn lijf heb gekotst. We stonden een eindje af van het winkeltje/restaurant; ik ondernam het tochtje en stapte voorbij een Portugese vrachtwagen waarvan de chauffeur zijn kostje aan het bereiden was. Mmm, die eikes zijn toch niet meer goe dacht ik nog. Toen ik terugkeerde was de wind gedraaid en woei die walgelijke walm onze richting uit. Een zwaveldamp om u tegen te zeggen, die arme Portugees zat er voor niets tussen, 't kwam uit een put id grond. Ik sloeg net voor het wederom instappen aan het tanden poetsen maar nét dan moeten er geen exuberante luchtjes mijn neus penetreren en ondergetekende ging over de nek.

De volgende morgen was zowaar nog kouder dan de vorige en het kot is blijven staan waar het stond. Het kattenbakje mocht aan mijn voeten staan, dat had ik er nu voor over zie. Senauke kon als het moest in het kattenmandje maar zat meestal op schoot.

Dan: sneeuw. Veel sneeuw en gevaarlijke wegen, meerdere wagens in de vangrail of tegen elkaar gebotst. Er zijn vast doden gevallen, er passeerden later 3 lijkenwagens. Brrr.

Van -4° die ochtend naar zo een 10° net over de grens en naarmate we de bestemming bereikten werd het, jawel: 17°C ! . Lekker zacht.

Op één bochtje van huis hadden we de eer om id file te staan. Ter informatie: er rijden op dit baantje bij momenten slecht 10 auto's per uur maar er moet iets gebeurd geweest zijn want de brandweer spoelde de weg schoon en dat heeft zo een 20 minuten geduurd, inmiddels was de zon onder en was het een donkere aankomst, wich I don't like. Bova was de eerste, dan Pipi en na wat geroep en blikgetrommel kwam Vlekje aangetrippeld. Allen zagen ze er subliem uit. Ook de plantjes op ééntje na zien er redelijk goed uit. Alles stond er nog en alles werkte nog. Die nacht dus nog wat gebeefd maar zoals geweten niet van de kou.

Ook de dag na aankomst was het nog mooi en de zachte temperaturen streelden het landschap. Gisteren echter barstte een samengetroepte wolkenmassa open. En vandaag was het berekoud 11°C tot 1°C voor deze nacht.

Vandaag kwam Zinneke aangedropen en ook die ziet er subliem uit.

dec 18, 2009

Eerst een aardbeving dan de zondvloed...

...WELKOM IN PORTUGAL !

Cloudy, 't zal hier dus redelijk stil blijven these days.

By the way: alle weergevonden fauna en flora ok.

20:45 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dec 17, 2009

Nog meer over de aardbeving:

http://blog.seniorennet.be/lafadista/archief.php?ID=520555

20:06 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, aardbeving, iberisch schiereiland |  Facebook |

6,3 op de schaal van Richter

ergens ts Marokko en het Iberisch schiereiland... en nog goed voelbaar ter hoogte van ons bed.

Rond 20 voor 3 deze nacht was het opschrikken. In een fractie van een seconde dacht ik aan een zware voorbijbulderende vrachtwagen maar het iets langer durend geraas en bijhorend getril brachten mij vrijwel meteen met mijn beide voeten weer op de grond.

"Wa's da ?" kreunt O Senhor.

"Een aardbeving !" zeg ik. "Wees alert !"

"Gij wist dat (?)" zegt hij.

"Eh ?"

Ik ga eens vragen wat hij daar precies mee bedoelde...

11:31 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: portugal, aardbeving |  Facebook |

dec 12, 2009

Ge kunt allemaal de pot op

Drie zullen we er hebben. Heb ook heel veel zin om er een franse tussen te zetten maar 't zal die ander zijn die we zullen verwijderen. Nu ja, we zien wel. Niks staat vast noch is er een constante. Pourtant, de grootheden hebben een niet veranderlijke waarde.

We hebben er hier nog één aangeschaft, de keuze is hier net iets uitgebreider in de hangsystemen en de prijs was scherp. Mooi zo.

Nu nog daar geraken...

22:56 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wc, constante, franse wc, grootheden |  Facebook |

dec 09, 2009

elektrisch tanken

Portugal wil als eerste land ter wereld tegen midden 2011 een nationaal net van oplaadstations voor elektrische wagens bouwen. De Portugese premier José Sócrates benadrukt dat zijn land een voortrekkersrol wil innemen bij de ontwikkeling en productie van elektrische wagens. "De economie zal groener worden en meer op hernieuwbare energie steunen", klinkt het. (belga/sam)

Bron: De Morgen

10:29 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: portugal, elektrisch tanken |  Facebook |

dec 03, 2009

Ahá ! Uit Zweden !

Nee duur eten is het niet bij Ikea. Zou er nog moeten bijkomen, smakeloos ziekenhuiseten en véél te weinig. Helaas, het is steeds vaste prik, volgens mij bulkt het daar van de eetstimulansen. Geuren ? kleuren ? lichtindrukken ? Iets moet je in de richting van die gaarkeuken stuwen en telkens weer blijf je op die stomme Ikeastoel op je honger zitten. Gelukkig kan je je glas...euh...beker onbeperkt bijvullen maar dat doe je dan weer niet omdat je die naast u en die wat verder ziet denken dat we thuis vast water van de kraan drinken. En dát is nu niet waar zie. Ja, ook maar niet altijd.

't Was voor kartonnen dozen, in elke supermarkt gooien ze die dingen naar je kop maar wij gaan er kopen. Mooie, eh kartonkleurige dozen, 30 frank 't stuk ! Hopelijk veranderen ze ook die niet van formaat of kleur of weet ik veel wat want daar hebben ze een erreke van aan bij die Zweedse meubelgigant en dan zit je daar de volgende keer met een allegaartje van dozen.

Maar geef toe 't zijn straffe mannen/vrouwen die Zweden. We vergelijken even met een zuster- of is 't broederland:

Kent u:

 • Een Noorse meubelgigant ? Een Zweedse ?
 • Een Noorse kledinggigant ? Een Zweedse ?
 • Noorse broodjes ? Zweedse ?
 • Een Noors automerk ? Een Zweeds ?
 • Een Noorse rosse met twee vlechtjes ? Een Zweedse ?
 • Een Noorse actrice ? Een Zweedse ?
 • Een Noorse regisseur ? Een Zweedse ?
 • Een Noorse puzzel ? Een Zweedse ?
 • Een Noorse schrijfster ? Een Zweedse ?
 • Een Noorse trilogie ? Een Zweedse ?
 • Een Noorse Nils ? Een Zweedse ?
 • Een Noorse vermoorde politicus ? Een Zweedse ?
 • Een Noors merk van stofzuigers ? Een Zweedse ?
 • Noorse sokken ? A-Ha !
 • Een Noorse popgroep ? A-Ha !

Voor de andersontwikkelden: ikea,H&M,smörebröd,volvo,pipi,Garbo,Bergman,zweedse puzzel hé,Astrid Lindgren,de millenium-,Holgerson,Palme,Nilfisk...

Soms waren er zelfs meerdere antwoorden mogelijk. En ja een Zweedse popgroep kennen we ook maar Zweedse sokken ? Ah ja, A-Ha is een Noorse popgroep.

 

dec 01, 2009

We zullen doorgaan

Maar nu nog niet. Nog even in de afrondingsfase en dan inpakken en wegwezen. Met ons gaat het nog maar Senauke begint zenuwachtig te worden en trakteert ons zo 'n twee maal per dag op een concertje van een kwartier.

Nu ja, het inpakken en wegwezen zal zich vast over enkele dagen uitspreiden onszelf kennende.

Ook nog een lijstje 'mee te nemen' samenstellen. Zo even uit de losse pols:

 • falafel
 • chocolade
 • ecover
 • bieren vr de zoon vd president
 • oosterse produktjes (nori, kruiden, ...)
 • afwassponsjes
 • kurk hahaha ! Echt waar.

Wordt vervolgd...