jan 16, 2010

Aardbevingen

Even ter vergelijking:

Dagelijks vinden er zo 'n 8000 aardbevinkjes op aarde plaats. Kleintjes, nauwelijks voelbare natuurlijk met een kracht tot 2 op de schaal v Richter.

Zo 'n 1000 tal /dag bereikt waarden van 2 tot 3 is nog steeds nauwelijks voelbaar.

Bijna 50 00/jaar vinden verspreid op aarde zo 'n lichte bevingen tot 4 odSvR plaats.

Dan komen we tot de gemiddelde bevingen van 4 tot 5 odSvR, daarvan kunnen we er een 6000tal tellen.

Krachtiger bevingen ts 5 en 6 (zoals die inRoermond '92) vinden toch nog zo 'n 800 maal plaats / jaar. We spreken van hevige trillingen, soms instortingen, scheuren etc... Meestal geen levensgevaar.

Tussen 6 en 7 zijn krachtige bevingen. Matige tot ernstige schade aan gebouwen en wegen, zwaaiende bomen binnen een straal van 150 km en er kunnen doden vallen. Vloedgolven heel erg mogelijk. De beving voor de kust van Portugal vorige maand zat in die categorie.

Tussen 7 en 8 is zwaar en we kunnen al spreken van acuut levensgevaar wegens instortingen, grote scheuren, ontwortelde bomen etc... Gas- en waterleidingen scheuren en een catastrofe kan ontstaan. Grote vloedgolven mogelijk. (Haïti)

Ja er zijn er nog zwaardere, zoals die van San Francisco in 1906 en die van Mexico (1985) Ts 8 en 9 dus. In 2011 in Japan met een zware tsunami als toemaatje.

En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: die van Lissabon in 1755 zat vermoedelijk ts 9 en 10 !! Zo was er in 2004 ook ééntje in de Indische Oceaan met alle vloed vandien. De zwaarste (9,5) was de Valdivia-aardbeving. Dit soort bevingen vindt gelukkig slechts eens in de 20 à 30 jaar plaats. Men noemt dit catastrofes. Bij bevingen ts 10 en 12 zou niets overeind blijven over vele duizenden kilometers. Landen en eilanden zouden verschuiven en de omwentelingssnelheid vd aarde zou kunnen veranderen !

Bevingen boven 12 zijn allesverwoestend... maar kunnen wel: Yucatan-inslag ?

Bron:gedeeltelijk wikipedia

Die van Lissabon duurde ts 3 en 6 minuten en was voelbaar door heel Europa tot in Finland zelfs. Vloedgolven over Martinique en Ierland !

De commentaren zijn gesloten.