feb 07, 2010

Kom maar af

Je moet geen econoom zijn om te weten dat het slecht gaat met dit land. In heel Europa wordt er steen en been geklaagd maar behalve de Grieken hebben ook de Portugezen daar echt reden toe.

Portugal teerde in het verleden vooral op haar kolonies in Azië, Afrika en Z-Amerika. Na de Anjerrevolutie belandde het land in een negatieve economische spiraal. Veel Portugezen verlieten dan ook het land met de hoop op een beter leven elders. 

In 1986 werd Portugal lid van de Europese Unie. De Europese Unie zorgde er met veel geld voor dat de infrastructuur verbeterde. De 'goede' oude wegeltjes werden heuse banen en verscheidene autostrades slingeren nu LEEG door het land. Te duur voor de modale Portugees.

In 1999 was er een sterke Economische groei, dalende renten en een lage werkloosheid. De euro werd als gemeenschappelijke munt ingevoerd in 2002. Helaas is er nu ook een schaduwzijde: hoge inflatie en een toenemend tekort op de handelsbalans.

Hoewel niet het grootste deel van de economie, is een aanzienlijk deel van het land toegewijd aan landbouw. Graan, maïs, bonen, rogge, rijst, aardapppelen, olijfolie en wijn. Toch moeten veel voedingsmiddelen worden ingevoerd door de achtergebleven technologie en de slechte infrastructuur. En de prijzen in de supermarkten swingen vaak de pan uit, zelfs in den Aldi en Lidl. Met een inkomen van 5 à 600€/maand, wat koop je daar nog voor ???

Ongeveer 34% van de totale grondoppervlakte is bedekt met bossen. De meest voorkomende bomen zijn dennen, kurkeiken, steeneiken en eucalyptus. De helft van de wereldproductie van kurk is afkomstig van Portugal. Ligt hier één van de problemen ? De anti-kurk lobby doet wel erg haar best.

Dan zijn er nog de visserij en vooral het toerisme. De Algarve, Porto en Lissabon zijn zo een beetje de sterkhouders van het hele land denk ik. Maar het kan beter. Ik had het twee posts geleden over Lisboa en de winkeltjes en ik ga deze stad nog wel 's uitgebreid beschrijven maar ik wil er hier toch al even op terugkomen. Authenticiteit is mooi en charmant maar naar mijn bescheiden of onbescheiden mening zo u wil heeft Lisboa een ferme sjot onder zijn gat nodig. Hip is misschien een té hip woord maar het lokt wel.

Enfin, kom met zijn allen richting West-Iberisch Schiereiland en kijk 's even na of die kurk in uw fles wijn wel écht is, zoniet breng ze terug :-).

00:42 Gepost door a rainha in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, wijn, economie, vis, landbouw, kurk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.