apr 19, 2010

Ijsland

Toen er van Björk nog geen sprake was, het spaargeld nog gewoon op een Belgische of Luxemburgse rekening iets opbracht en de vulkanen het kleinschalig hielden. O Senhor nog gewoon Jos (of zoiets) heette en ik nog niet getroond was, Kurt Cobain nog leefde, ene Jaak vandemeulebroucke de hormonenhandel nog dierf aankaarten, de exxon valdez lek sloeg, de fabeltjeskrant ermee stopte, de Chinezen de wereld gingen veroveren maar dat betaalden met hun bloed op een plein met een wonderbaarlijke naam, Bush de eerste zot een terugkeer naar de maan aankondigde en wat later er ook nog een muur viel.

Let's say zo een 20 jaar geleden, maakte ik een tussenlanding in Ijsland. Meteen was ik weg van de overweldigende natuur en ik beloofde mezelf het eiland ooit eens echt te gaan ontdekken.

Jos en ik smeedden plannen maar Ijsland lag net een ietsje boven ons budget, het is uiteindelijk Noorwegen, Zweden en een stukje Finland geworden. Tot op heden, ligt Ijsland nog altijd in één vd schuiven maar eigenlijk staat het niet meer in mijn top drie. Dat kan morgen veranderen maar als ik nu mocht kiezen ziet de top 3 er zo uit : Oeganda, Borneo en Canada.

Enfin, de wolk hangt, voor zover ik weet, nog niet boven Portugal en we hebben in de nabije toekomst enkel een autoreis gepland.

Toch nog een weetje:

Ijslanders hebben geen familienaam. Heet je Sam, dan zal de zoon die je Kenji noemde Kenji Samson heten, je dochter wordt eventueel een Shania Kellysdottir.  Iedereen spreekt elkaar altijd en overal aan met de voornaam, ook het telefoonboek gebruikt enkelde voornaam. Soms kan het wel: Het bekendste voorbeeld daarvan is voetballer Eidur gudjohnson. Hij erfde deze familienaam van zijn vader Arnór Guðjohnsen, een oud- voetballer.

 

De commentaren zijn gesloten.