aug 11, 2010

De Chinezen

Eigenlijk heb ik ze nooit gemogen. De Chinezen. Ze zijn zo... ja hoe zal ik het zeggen... zo onecht. Ze kijken zo raar en ze stappen zo raar, op zo van die rare voetjes enzo. Ze praten ook heel erg raar. Over lijst en kikkelbilletjes en libbetjes in lokesaus enzo. En ze betalen zo weinig. Ik was vlug tevreden als jobstudent. gewoon een paar huizen verder en ik kreeg er een maaltijd bovenop maar zelfs in die tijd was werken voor 120 Frank/uur een bedrag om mee uitgelachen te worden. Het zij zo, voor datzelfde geld kon ik ook nog eens mijn Chinees bijschaven. Althans, dat was wat sommige klanten dachten. Als de Chinese vrouw in haar r-loze gekwek en gemek ontstak en ik dan nog antwoordde ook bleef menig klant mij met open mond aanstaren. Eén kerel kon er niet van over en vroeg me in perfect Aantwaarps: "Sprekte gai Chineis ?" Spreken ni zo maar ik versta het wel zei ik.

Maar eigenlijk waren de meeste, van die in de jaren '70 in elk boerengat neergestreken Chinezen, niet eens echte Chinezen. Toch niet het soort Chinezen dat je tegenkwam in een echt Chinatown. Het New Yorkse Chinatown bijvoorbeeld, dát waren nog eens échte Chinezen. Ze praatten nog vreemder en ze keken nog veel vreemder en ze zagen er vooral ook nog veel loucher uit. Volgens mij waren hun oogjes ook nog veel kleiner. Echte afzetters en slavendrijvers. En vuil. Chinezen zijn uitgesproken vuil. Stinken ? Hun huizen en straten wel maar: nope, Chinezen die stinken niet, aigenlek. Veel ? Ja, veel te veel maar dat moet ik ze nageven, ze hebben dat begrepen. Ik ben vóór de éénkindpolitiek. Zeker voor Chinezen. Probleem is dan wel weer dat ze enkel hun jongetjes houden en hun meisjes weggooien. En dan hebben ze een jongetje en dan wordt dat weer gepikt. Stomme Chinezen.

Nog even terug naar NY: De Italiaanse wijk werd niet enkel opgeslokt door het gele gevaar, ze bleken ook nog eens goeie maffiosi. Nog altijd trouwens. En afzetters en slavendrijvers zijn het ook nog steeds. Ge dacht toch niet dat die Chinese rommel gemaakt werd door mensen die ook rechten hebben. Nee, die Chineeskes zijn al lang blij dat ze 16 uur per dag voor een hongerloon mogen werken. En zieke Chineeskes hebben ook geen ziekenkas. 't Is maar dat ge het weet.

Maar waar ik eigenlijk wou toe komen... Dat Chinees gevaarte dat de poort naar het Antwerps China Town moet voorstellen, blijft dat zo staan ? Echt ?

Dat mag niet. Dat staat niet in 't midden. Echt serieus, dat ding staat veel te veel naar het hotel toe en dat oogt zo slordig en onevenwichtig, bovendien staat het ook nog eens op twee belachelijke dunne paaltjes. Eens goe leunen en dat ligt er hé. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd dat zweer ik u.

20:17 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.