okt 14, 2010

Amai amai

'Amai' is een uitroep die veel gebruikt wordt in Nederlandstalig België.

De betekenis kan je vergelijken met het Noord-Nederlandse 'oei' of 'jeetje'.

De herkomst is terug te vinden in het Engels; een verbastering  van 'oh my'. Waarschijnlijk is dit woord met de honderdjarige oorlog naar ons land gekomen.

En dan nu de link met Portugal:

Sommige mensen denken dat de herkomst van 'amai' in het Portugees terug te vinden is en een verbastering van 'ah mãe de Deus' zou zijn. Het zou door Portugese Joden, die opde vlucht waren voor de gevolgen van de Portugese reconquista en de latere Spaanse bezetting van Portugal, geïntroduceerd zijn in Vlaanderen.

Met dank aan Wikipedia

En wat ik eigenlijk wou zeggen: Amai, amai 't is dikke spinnentijd en ook wel dunne spinnentijd. Amai amai amai. Weeral drie van die joekels gezien en één die wou binnendringen. Amai zenne.

Zenne = is zoiets als 'hoor'

Even een kort intermezzo want O Senhor slaakt een gilletje.

Hahaha! Er zat een muisje in het bordje met katteneten. Hahaha, 't was mijn toer om de held uit te hangen... Muisje kon niet uit het bordje, glipte telkens naar beneden en toen moest ik muisje helpen en muisje zit nu onder de stoof...

En nu zijn de katten binnen en Vlekje weet dat er iets onder de stoof zit. Ocharme.

Allez, morgen worden alle gaatjes definitief gedicht, hij is overtuigd.

 

Commentaren

amaai... spannende momenten ten huize van a rainha en o senhor... gelukkig zijn er de poezen... ;-) voor spinnen heeft mijnen Etienne een andere oplossing: een leeg stekkendoosje ofte luciferdoosje (het grote formaat) wordt over de spin gezet en dan wordt het schuifje erin geschoven en de spin kan zo spinvriendelijk buiten geplaatst worden...
xx

Gepost door: Maaike | okt 14, 2010

Reageren op dit commentaar

Pfff, ik kan dit soort spanning missen als kiespijn. Erg nobel van uwen Etienne maar bij mij stopt mijn dierenvriendschap en rationeel denken daar waar mijn fobie begint... dus: spin dood ! Ik huiver en schrik al van een tomatensteeltje. Bovendien deze monsters passen enkel in een schoendoos ;-).

Gepost door: A Rainha | okt 15, 2010

Reageren op dit commentaar

volledig mee eens, wat betreft het al of niet laten leven van een spin want, als mijnen Etienne d'r niet is, verdwijnt zo'n wezen in de stofzuiger... :-)

Gepost door: Maaike | okt 16, 2010

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.