sep 26, 2010

test

test

19:51 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

sep 18, 2010

't Is koekenbak met tuup

Als 't brood op is en een winkeltocht er niet meteen inzit dan beginnen wij aan de Zweedse broodjes en andere toastjes. Als die dan weer verzwolgen zijn ga ik panne-zonder-tussen-n-koeken bakken.

Bruine suiker, Canadese siroop, gecondenseerde melk (lieflijk 'tuup' genoemd bij ons thuis en uitgevonden door mijn toentertijd al even lieflijk broereke), als er kaas in huis is kunnen er hartige koekebakjes bereid worden etc... maar O Senhor die gaat voor Choco. Choco, altijd choco op de pannekoeken. Ik vind dat saai en eigenlijk niet eens geslaagd als combinatie. Choco, tssss.

 

 

17:02 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

sep 13, 2010

God bestaat

God bestaat want hij daalde neder op het podium van het Pavilhão Atlântico in Lissabon. 's Mans stem, want God is dus wel degelijk een man, verpoost doorgaans ergens ter hoogte van het boeddhistisch hellevuur. Het diepe, warme, gouden geluid gecombineerd met poëtische libretto's niet gederfd van enige zelfspot en deprimandes deed menigeen smelten van genot en hartstocht.

Even pauze.

Ben zelf nog aan 't nasmelten maar daar zit hier ook gedeeltelijk de zon voor iets tussen...

... Inmiddels enkele uren later en veel graden minder...

Als er van mij een verslag wordt verwacht dan moet ik u teleurstellen. Ik heb daar geen notitieboekje bij de hand gehad en na afloop herinner ik mij nog het nr waarmee hij begon: 'Dance me to the end of love'. Voorts kan ik enkel kort resumeren dat het concert een diepe indruk heeft nagelaten. Ik kan de meeste reeds verschenen commentaren over de tour van Cohen sinds 2008 slechts beamen. De volgorde van nummers kwam vrijdag ook redelijk overeen met het op cd opgenomen liveconcert in Londen. Uiteraard met andere bindteksten maar qua performance ook nogal gelijk denk ik. Dat is uiteraard helemaal niet erg voor dit soort optredens. De man brengt, begeleidt, stelt voor en geniet er duidelijk zelf van. Huppeltje. Hoedje af.

 

 "Dance Me To The End Of Love"

Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic 'til I'm gathered safely in
Lift me like an olive branch and be my homeward dove
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love
Oh let me see your beauty when the witnesses are gone
Let me feel you moving like they do in Babylon
Show me slowly what I only know the limits of
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love

Dance me to the wedding now, dance me on and on
Dance me very tenderly and dance me very long
We're both of us beneath our love, we're both of us above
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love

Dance me to the children who are asking to be born
Dance me through the curtains that our kisses have outworn
Raise a tent of shelter now, though every thread is torn
Dance me to the end of love

Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic till I'm gathered safely in
Touch me with your naked hand or touch me with your glove
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love

Leonard Cohen

sep 10, 2010

Leonard Cohen Lissabon

Als alles een beeetje meezit zit ik nu op balkon 1 plaats 18 of 17 geloof ik.

Het verslag volgt pas maandag want zondag gaan O Senhor en ik ook nog naar Super-jeugdsentiment-tramp kijken en ik kom tussentijds niet meer thuis.

21:00 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

sep 09, 2010

lang, langer, langste huis van de 'straat'

Dat huis blijft al groeien, het lijkt inmiddels een kleine straat met arbeiderswoninkjes. Het enige verschil is dat er maar één voordeur is en twee achterdeuren zijn + nog twee grote schuiframen alwaar ge er aan de achterkant ook uit kunt. Maar het einde komt wel in zicht. Toen we maandag onze bestelling doorgaven aan de bouwmaterialenboer begon het te dagen dat dat toch wel de laatste grote bestelling moest geweest zijn.

Een dak op dat laatste deel, nog een stukje bijbouwen en dan mogen ze komen kijken om ons in regel te stellen... ofzoiets.

Daarna maken we van onze 'stal op papier' een woon-, eetkamer met open keuken, de 'bijstal' wordt een atelier en het terras met afdak gaat toe. Néh!

 

13:57 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) | Tags: huis, straat, portugal, alentejo, materialenboer |  Facebook |

sep 03, 2010

Ze zijn vertrokken

Zo, de mensen hun vakantie zit er op. Denk dat ze ondanks de hitte toch wel een goei verlof emme gad. Een keertje naar Milfontes, even een teen in 't water van Faro toen we O Senhor gingen afhalen en een keer naar de barragem en Pousada van Santa Clara alwaar we een pousada-diner hebben verschalkt.

Een Pousada is een staatshotel, meestal gelegen in een omgebouwd kasteel of op een prachtig gelegen plaats in de natuur. De inrichting is vaak erg smaakvol en duur: marmer, Grohekranen, etc...; de restaurants zijn van net iets betere kwaliteit dan de meeste eetgelegenheden. Er wordt met een beetje meer fantasie aan een gerecht gewerkt en dat heeft resultaat. De prijzen voor het eten vallen al bij al nog mee maar sommige extra's zijn bij het haar gesleurd. Ook de prijzen voor een simpel drankje swingen de pan uit. 4€ voor een ordinair pilsje vind ik er toch wel wat over. In vergelijking: mijn groententaartjes met sla kosten slechts 6€ en ik had er ook lekker mee gegeten. De andere gerechten draaien rond de 15 à 20€.

Voorts konden ze hier rustig op het terras van het uitzicht genieten of een boekske lezen. Een babbeltje met de katten maken of op wandeling met hen. Meer moet dat natuurlijk niet zijn. Maar tegen volgende zomer gaan we wel het opzetzwembad laten vollopen, zo een keer een frisse onderdompeling is wel fijn bij deze helse temperaturen. Eén keer 42°C en vaak boven de 35°C maar één keer, net toen O Senhor er nog van wou profiteren om wat mankracht te kunnen inschakelen bleef de thermometer 'slechts' rond de dertig draaien en bleven er wat wolken het zonnespel storen. We staan dus weer een beetje dichter bij de completering van het stulpje.

 

16:22 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakantie, portugal, pousada, santa clara, barragem, zwembad |  Facebook |

aug 30, 2010

42°C id schaduw, 54° id zon

Ik krijg hier de mededeling dat ze deze weersomstandigheden nog nooit hebben meegemaakt. Ze zijn nochtans ook al in Egypte, Thailand en Mexico enzo geweest maar hier id Alentejo kunnen de zomers moordend zijn, een beetje te vergelijken met extremadura in Spanje en toch ook een klein beetje met de Death Valley in de VS. De toch aanwezige wind lijkt wel een haardroger op hoogste verhitting, dus veel heb je daar ook niet aan. Enige oplossing: verfrissing zoeken in huis. Al bij al lijkt die pakweg 28°C in huis aangenaam koel.

Een dag aan zee (Milfontes) gisteren bood de verhitte hoofden enig soelaas. 't Is niet dat ik het niet gezegd heb. "Dat is daar heet in de zomermaanden hoor." Steevast kreeg ik als antwoord: "Ja warm maar dat is daar anders. In zo 'n zuiderse landen kan je daar beter tegen." Niks tegen te beginnen en dus hun reis geboekt voor eind augustus. En nu liggen ze daar hé, met hun benen naar boven, van mijn mooi bed te druipen...

Voor Senauke kan het niet warm genoeg zijn, dat vreemde beest zou nog op mijn schoot kruipen als 't kon.

15:03 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alentejo, portugal, extremadura, spanje, death valley |  Facebook |

aug 26, 2010

'Ze' en Skynetblog

Vooreerst moet het mij toch eens van het hart: die nieuwe Skynetblogs trekt op niks. Sorry, maar ik zie geen verbetering hoor.

'Ze' zijn dus gearriveerd. Met pak en zak en een grotere auto dan gepland. Eerst de mensen nog gefopt over hun accomodatie en dan hen het nieuwe koninkrijk getoond.

Tjonge, jonge dat is hier mooi. Die O Senhor heeft handen aan zijn lijveke en het ontwerp en de decoratie, waar ik uiteraard ook voor iets tussenzat, zijn subliem. Zóóó Schoon !

Tijdens de twee zomermaanden leefden en leven O Senhor en ik zo goed als gescheiden van elkaar. Eerst nogal onverhoopt afgereisd wegens wederom een erg ziek grootje, dan even terug naar P en dan zoals reeds lang op voorhand voorzien een dik drieweeks verblijf voor een bepaalde reden, dan weer naar P alwaar O Senhor mij oppikte en 36 uur later zelf vertrok voor een week.

Nog 3 nachten de kribbe voor mij alleen. Zalig in ons nieuwe bedje in onze nieuwe slaapkamer en heerlijk gebruik van onze nieuwe badkamer en nog net niet affe dressing. En toen vloog ik naar het oude, net iets minder mooie gedeelte, alwaar wel al een zithoek en keuken deel uitmaken van het geheel. De K-moeder en -vader liggen nu te snurken in mijn zachte bedje, doen pipi en kaka op mijn mooie wc en wassen hun vuile, bezwete, antieke lijven in mijn heerlijke douche. Allez, 't is hun gegund... voorlopig toch :-). 

Pardon ? Ah, u wil beelden bij de tekst. Misschien volgende week want de mensen hebben daar her en der hun hebben en houwen neergepoot en dat prezonteert (met Franse r en een beetje nasaal uit te spreken) ni.

Binnenkort te huur: het oude gedeelte. Stuur uw cv maar want niet iedereen komt in aanmerking. U bent milieubewust ('s zomers zuinig met water, 's winters zuinig met ellentrik etc...) u bent een beetje technisch aangelegd (het draait hier op zonne-energie, er zijn pompjes etc...) en at last but not at least: U bent minstens een dierenvriend en kattenliefhebbers hebben een beentje voor.

23:20 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ze zijn in aantocht...

'Ze' zijn de koningin-moeder en -vader.

Later meer want nu kan ik natuurlijk nog niks vertellen...

09:44 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koningin-moeder |  Facebook |

aug 24, 2010

Klachten

Eigenlijk moest mijn nieuwe post over de Gouden Handen van O Senhor gaan maar ik heb blijkbaar iets goed te maken. Even een lichte glimlach maar écht opgezet met mijn laatste blogpost was hij niet.

Racistisch noemde hij het. En dat mag hij natuurlijk vinden maar dat was geenszins de bedoeling. Racisme is mij vreemd. Hij heeft wel gelijk als je het stukje leest op één niveau: schrijver onbekend, context niet helemaal duidelijk etc... Sommige passanten zullen het inderdaad zo lezen; "Wat als een Chinees dat leest ?" vroeg hij. Ik wou eerst nog zeggen dat Chinezen niet kunnen lezen... of ons schrift toch niet, maar dat was er over geweest. 

Ach ach, alle gekheid op een stokje (heeft u 'm ?) Voor de slechte verstaanders of toevallige passanten waaronder ook best Chinezen, die perfect Nederlands spreken en lezen, kunnen zitten en al dan niet gevoel voor gele (flauw) humor hebben: Ze eten ook zo raar die Chinezen...

Nee, ik moet dat hier goed maken.

De Chinezen hebben heel wat uitgevonden: Buskruit ! Ah, als dat geen uitvinding is waar we nog steeds gretig gebruik van maken als mensheid. (smiley) De kruiwagen ! Wat waren we hier zonder geweest (geen smiley) op onze berg. Het uurwerk én het vuurwerk. Het papier ! Het kompas en at last but not at least: De Tofu !!! Wat ben je als veggie zonder Tofu !!

Voor alle duidelijkheid: ik heb dus NIKS maar dan ook ECHT NIKS tegen de Chinese medemens in zijn/haar hoedanigheid van Chinees.

Volgende keer pak ik de West-Vlamingen aan, wedden dat er minder commotie ontstaat.

14:37 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chinezen, racisme |  Facebook |

aug 11, 2010

De Chinezen

Eigenlijk heb ik ze nooit gemogen. De Chinezen. Ze zijn zo... ja hoe zal ik het zeggen... zo onecht. Ze kijken zo raar en ze stappen zo raar, op zo van die rare voetjes enzo. Ze praten ook heel erg raar. Over lijst en kikkelbilletjes en libbetjes in lokesaus enzo. En ze betalen zo weinig. Ik was vlug tevreden als jobstudent. gewoon een paar huizen verder en ik kreeg er een maaltijd bovenop maar zelfs in die tijd was werken voor 120 Frank/uur een bedrag om mee uitgelachen te worden. Het zij zo, voor datzelfde geld kon ik ook nog eens mijn Chinees bijschaven. Althans, dat was wat sommige klanten dachten. Als de Chinese vrouw in haar r-loze gekwek en gemek ontstak en ik dan nog antwoordde ook bleef menig klant mij met open mond aanstaren. Eén kerel kon er niet van over en vroeg me in perfect Aantwaarps: "Sprekte gai Chineis ?" Spreken ni zo maar ik versta het wel zei ik.

Maar eigenlijk waren de meeste, van die in de jaren '70 in elk boerengat neergestreken Chinezen, niet eens echte Chinezen. Toch niet het soort Chinezen dat je tegenkwam in een echt Chinatown. Het New Yorkse Chinatown bijvoorbeeld, dát waren nog eens échte Chinezen. Ze praatten nog vreemder en ze keken nog veel vreemder en ze zagen er vooral ook nog veel loucher uit. Volgens mij waren hun oogjes ook nog veel kleiner. Echte afzetters en slavendrijvers. En vuil. Chinezen zijn uitgesproken vuil. Stinken ? Hun huizen en straten wel maar: nope, Chinezen die stinken niet, aigenlek. Veel ? Ja, veel te veel maar dat moet ik ze nageven, ze hebben dat begrepen. Ik ben vóór de éénkindpolitiek. Zeker voor Chinezen. Probleem is dan wel weer dat ze enkel hun jongetjes houden en hun meisjes weggooien. En dan hebben ze een jongetje en dan wordt dat weer gepikt. Stomme Chinezen.

Nog even terug naar NY: De Italiaanse wijk werd niet enkel opgeslokt door het gele gevaar, ze bleken ook nog eens goeie maffiosi. Nog altijd trouwens. En afzetters en slavendrijvers zijn het ook nog steeds. Ge dacht toch niet dat die Chinese rommel gemaakt werd door mensen die ook rechten hebben. Nee, die Chineeskes zijn al lang blij dat ze 16 uur per dag voor een hongerloon mogen werken. En zieke Chineeskes hebben ook geen ziekenkas. 't Is maar dat ge het weet.

Maar waar ik eigenlijk wou toe komen... Dat Chinees gevaarte dat de poort naar het Antwerps China Town moet voorstellen, blijft dat zo staan ? Echt ?

Dat mag niet. Dat staat niet in 't midden. Echt serieus, dat ding staat veel te veel naar het hotel toe en dat oogt zo slordig en onevenwichtig, bovendien staat het ook nog eens op twee belachelijke dunne paaltjes. Eens goe leunen en dat ligt er hé. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd dat zweer ik u.

20:17 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

aug 06, 2010

Vlug vlug nog een postje

De Rainha maakt weer het mooie weer in la Belgique terwijl O Senhor zijn nikkel afdraait in de hitte van den Alentejo. Toch niet fijn dat ik er niet bij kan zijn maar er was geen ontkomen aan. Ben wel benieuwd hoe het er in één keer al gaat uitzien.

Vond de mensen hier vandaag maar zuur, vooral zo een bepaald soort mensen kan toch zo onbeschoft zijn. Ze moesten die allemaal eens op cursus naar de US sturen. Wel veel toeristen in de koekestad, da's altijd gezellig, frans, engels, spaans, italiaans, portugees, iets scandinavisch etc... (allemaal met een hoofdletter maaar ben te lui om dat te veranderen).

22:29 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

jul 24, 2010

Franke van Rondrijk

Hattrick, rebound, pinanti, ja zelfs buitenspel heeft voor mij geen geheimen. Maar van wielrennen, daar heb ik geen kaas van gegeten. Ja, ik ken natuurlijk de renner der renners en ook die eeuwige tweede en qua namen van de jongste generatie kan ik ook nog mee. Ik ken ook zelfs Bartoli (ge kunt niet meelachen: inside joke). Ik ken ook nog het verschil ts een gewone koers en het veldrijden. In dat laatste zijn we zelfs wereldkampioen, hahaha. Dus eergisteren heb ik O Senhor eens gevraagd hoe dat nu eigenlijk zit met die koereurs en een wedstrijd als pakweg een RvF. Ik zie het allemaal net een beetje klaarder nu maar hoe de ene met 8 seconden van een andere wint dat vind ik maar een duister zaakje. Tevens zou ik ook niet, om dat een ander mij het gunt, een rit willen winnen. En de Tour winnen zonder één stomme ritoverwinning, dat vind ik er vér over.

En het is nu niet omdat een groot deel europeanen elk jaar helemaal vol is van de tour de frans, zoals dat zo gesellig klinkt uit een Nederlandse mond, dat ook de Portugezen daar wild van moeten worden. Ik val in herhaling als ik zeg dat vooral Koning voetbal hier heerst. Maar in 't weekend is 't van dattum. De ronde komt dan op tv. O Senhor, geen verwoede RVF fan maar toch een enthousiaste sportnieuws- en aanverwante roddelsraper strijkt dan graag neer in de nabijheid van een kijkbuis. En vaak is die koers dan zo boeiend dat hij na enige minuten het gegeven ergens ter hoogte van dromenland gaat volgen.

Mij zegt het, behalve wat luchtopnamen van mooie landschappen en leuke dorpjes helemaal niets. Het moet de macht der gewoonte zijn die menig man laat plaatsgrijpen voor zijn kijkkast.

En toch, ja toch heeft het iets zo een Ronde van Frankrijk. Ik word er een klein beetje warm en nostalgisch van. Het betekent dat het zomer is, vakantie, zelf blokske rond op mijn fietske, mijn vinger tussen mijn ketting waardoor de hele straat gealarmeerd werd omdat wel mijn vinger er bijna af was, verduisterde huizen, zwart-wit tv's die je nog zelf aan het scherm moest gaan verzetten en nog afhingen van een dakantenne, stella, tafelbier, rode limonade, een musketier, Elvis, Boney M, Swiebertje, Bartje, The Jordaches, naar de Chinees gaan, de kiwi ontdekken, plateauzolen, Vitabis, driehoekige drankjes, Top pop, Nederland waar alles al kon en mocht, Molukkers, proefbuisbaby's die nog tot de verbeelding spraken, autoloze zondagen én een Belg die de ronde van Frankrijk kon winnen. WINNEN zeg ik u. Schreeuwende vaders, nonkels, broers, kozijnen, zelfs moeders, tantes, zusters en grootmoeders: Ja, ja, jááá !!!! Ja dát waren tijden.

19:03 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ronde van frankrijk, eddy merckx |  Facebook |

Pfff, da masjeert ni.

Ik antwoord op mijn eigen blog en moet dan de code valideren maar er staat helemaal geen code dus kan ik niets invullen en kan ik niet reageren.

Dan maar zo: @Danique: "Portugese wijn ?"

Dat spreekt.

10:39 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

jul 23, 2010

Win een fles wijn

De honderduizendste, al dan niet toevallige, bezoeker van deze blog krijgt een fles wijn. Wel met een kopiebewijsje.

O Senhor doet een siësta. De katten ook.

14:07 Gepost door a rainha | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |